Meny
Sök på forum
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Döden på en blek häst

Författarbilder

191070 191071
” ... den fungerar i alla sina intrikata små detaljer. ... Hellbergs styrka ligger i att hon är intresserad av sina gestalter på andra sätt än bara som nödvändiga figuranter i en rad av genrespecifika specialeffekter. ... I ’Döden på en blek häst’ prövar hon ett annat par vingar, och hon gör det med den äran.”
Jonas Thente, Dagens Nyheter” ’Döden på en blek häst’ är välskriven och spännande, och relationerna är lika intressanta som berättelsens mysterier.”
Aftonbladet

”Hellbergs språk visar på en känsla för detaljer, vackra eller
otäcka eller både och, och på en förståelse för vad som får det
att krypa av obehag i kroppen på läsaren, som både vill lämna den
fiktiva världen och stanna kvar i den för alltid. ... en gripande och berörande roman.”
Sydsvenska Dagbladet

”Det är spännande, nervkittlande och stundom väldigt obehagligt. Men framför allt välskrivet. Utöver miljöskildringarna så övertygar Hellbergs levande och trovärdiga porträtt. Med små detaljer skapar hon distinkta röster. Det ekar i bakgrunden av föregångare, kanske främst King – ’The Shining’ är en uppenbar intertext. Universitetsmiljön skapar också associationer till Donna Tartt.”
Helsingborgs Dagblad

”Hellberg har en utomordentlig iakttagelseförmåga och lyckas med små medel skapa intagande, suggestiva bilder - och personer.”
Göteborgs-Posten

”Mordutredningen pågår i bakgrunden, medan allt mer underliga saker händer i Oxford. Amanda Hellberg är redan i denna sin andra bok skicklig på att skriva riktigt skräckinjagande.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Amanda Hellberg lockar in i sin skuggiga, dammiga, luktande, knirkande värld, och gör det så skickligt att jag utan åthävor köper när verkligheten som vi känner till den plötsligt kantrar över ... Det är emellanåt rent filmiska sekvenser, men jag har inte tid att detektera dem, jag är fullt upptagen med att kissa i byxorna av förtjusningsblandad skräck. Hellberg blev nominerad till BT:s debutantpris för sin förra roman Styggelsen, och jag tycker att hon är strået vassare nu. Historiens vingslag flaxar fram en fond, och skräcken blir ännu mera otäck i en samtid ackompanjerad av Madonna-refränger."
Borås Tidning

”Stämningsfull och välskriven underhållning är Amanda Hellbergs debutbok, ett skräckmysterium i brittisk inramning där nästan allt får sina naturliga förklaring. Men huvudpersonen, konststudenten Maja Grå, har verkligen ockulta gåvor och hemligheterna som den uråldriga studentstaden Oxford ruvar på är lika mörka som i Harry Potter. Ond bråd död och erotisk laddning präglar denna samtidssaga där det allra finaste är Majas möte med kärleken.”
Amelia (Betyg 4)”Amanda Hellberg är en lika skicklig och detaljskarp berättare som ’Döden är en blek häst’ är en ruskigt välkomponerad bladvändare. Och det vill inte säga lite.”
Östgöta Correspondenten

”Redan nu vågar jag utnämna vårens svenska deckare: ’Döden på en blek häst’ av Amanda Hellberg, som blandar kriminellt med skräck och övernaturligt.”
Kristianstadsbladet

”Hellberg skriver mycket fängslande, men med samlad stil och ett språk som håller sig rent och enkelt. Också miljön, Oxfords gamla och anrika byggnader och gator, förhöjer stämningen och bildar en suggestiv bakgrund till de otäcka händelserna. Hellberg behärskar dessutom konsten att med små medel göra också vardagliga företeelser skrämmande, vilket skapar den osäkerhet hos läsaren som är nödvändig för att skräcken ska fungera. ... Jag sträckläser ’Döden på en blek häst’ till långt in på natten, och det är inte utan att jag tvekar ett litet tag innan jag vågar släcka ljuset efteråt.”
Hallands Nyheter

”Döden på en blek häst är definitivt riktigt bra läsunderhållning för den som gillar deckare och skräck i välfungerande kombination och i en intressant miljö. Amanda Hellberg har också ett bra flyt i sitt språk och en fin känsla för detaljer - inte minst beskrivningarna av Majas övernaturliga upplevelser är otäckt övertygande. Amanda Hellberg är också skicklig på att öka spänningen och de övernaturliga ruskigheterna i en alldeles lagom takt.”
Skånska Dagbladet

”... det är underhållande så det räcker och blir över. Och rätt så läskigt också.”
Sydsvenskan

”Välskrivet och detaljrikt med miljöbeskrivningar som spär på lusten att besöka Oxford.”
Damernas värld”Att läsa den här boken är som att befinna sig mitt i en japansk skräckfilm. Inte alls dumt för den som gillar genren. Småbarnsmamman Amanda Hellberg, som själv bor i Oxford, skapar scener som sänder kalla kårar längs ryggraden. En riktig läsfest för skräckälskaren!”
Mama

”Hellberg låter Oxford, som för övrigt också är hennes egen nya hemstad, fullkomligt explodera i höstprakt. Dofter, nyanser, hus och vindlande gränder skildras både intensivt och suggestivt. ... Beskrivningarna av Majas möten med modern - och andra döda - genom syner och dofter är både skrämmande och eleganta.”
Dalarnas Tidningar

”Istället är det på den makabra och övernaturliga planhalvan som Hellberg briljerar. Beskrivningarna av Majas möten med modern - och andra döda - genom syner och dofter är både skrämmande och eleganta. Också konsten som eleverna skapar låter stiligt ana många tecken om kommande rysligheter, liksom skrönorna om den gamla massakern på elevhemmet Mill Creek Manor.”
Tidningen Kulturen”Det är ett besjälat och initierat avsnitt, skildrat utifrån en återgivning och gestaltning som har det självupplevdas signum. För övrigt bärs hela boken upp av stark poetisk underbyggnad. ... det är en berättelse som griper tag genom just sin ständiga närvaro. Här ersätts istället de gängse spektakulära splatterscenariona av en ödmjuk respekt för möjliga gränsövergångar, och det är väl just det som är själva attraktionskraften i skräcklitteraturen - det som lever kvar i ens medvetande och suggererar fantasin också efter det att man har slagit ihop bokpärmarna.”
Kronobergaren

” ... en pålitlig spökhistoria med mycken spänning, oväntade effekter och inslag från den hinsides världen. Och Amanda Hellberg skriver en mycket njutbar svenska, den är uttrycksfull och originell och hon målar upp både miljöer och personer med en ömsom bred och ömsom smal pensel med mycket färg.”
Nya Lidköpings-Tidningen

Döden på en blek häst

Suggestiv spänningsroman med övernaturliga inslag

När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver hjälp.

Maja Grå har förmågan att se mer än andra och inspektör King vid Brighton-polisen håller kontakten med den unga svenskan. Trots sin skeptiska inställning inser han att det är något speciellt med Maja. Men kan han verkligen sätta sin tilltro till en känslig och ganska skör ung tjej?

Medan höstmörkret smyger in genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i studierna. Hon har brutit sig loss från en svår uppväxt och landsortens bedövande strypgrepp. Med hjälp av den levnadsglada rumskamraten Nikita börjar Maja ta sig ur sitt nedärvda utanförskap och inleder ett trevande kärleksförhållande med oljemålaren Jack. Men Maja grubblar på den komplicerade relationen till modern. Varför valde hon att försvinna till Brighton, och varför blev hon mördad?

Majas sensibilitet skruvas upp till det outhärdligas gräns när hon förnimmer en övernaturlig närvaro på elevhemmet. Är det de döda som söker Majas hjälp? Gengångare som vill avslöja gamla illgärningar, eller en oberäknelig mor som försöker nå sin dotter från andra sidan? Maja Grå rycks in i en skoningslös dödsdans med skrämmande hemsökelser, häftig passion – och en gäckande mördare.

Isabella Falkowska
Recensionsdatum 2011-02-02

Författaren bloggar

Författarens blogg
Mer om...
 • Författare

  Amanda Hellberg
 • Recensionsdatum:

  2011-02-02
 • ISBN:

  9789137136363
 • Genre:

  Deckare, thrillers och spänning
 • Utgivningsår:

  2011
 • Mediakontakt:

  Isabella Falkowska
 • Bredd:

  133 mm
 • Höjd:

  212 mm
 • Djup:

  25 mm
 • Antal sidor:

  318
 • Vikt:

  0.438
 • Serie:

  Maja Grå 02
 • Omslagsformgivare:

  Jens Magnusson
Författaren
Amanda Hellberg

Foto: Kristin Lidell

Amanda Hellberg

AMANDA HELLBERG, född 1973, debuterade 2008 med skräckromanen Styggelsen som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Uppvuxen i Varnhem, Västergötland, bor hon numera med man och son i Oxford och skriver och illustrerar även engelska barnböcker. Döden på en blek häst är en spänningsroman med övernaturliga inslag.

Läs mer om författaren

Fler böcker från författaren

Författarens alla böcker
Mer om...
 • Bokförlaget Forum AB
 • Box 3159
 • 103 63 Stockholm
 • Besöksadress: Sveavägen 56
 • Telefon: 08-696 84 40