Meny
Sök på forum
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Bödelskyssen

En mördare som ständigt ligger steget före

Mons Kallentofts böcker om kriminalinspektör Malin Fors har sålts i över tre miljoner exemplar och älskas av läsare världen över.

I Bödelskyssen är Malin tillbaka i Linköping efter en uppslitande tid som sambandsofficer i metropolen Bangkok. Hon har lyckats hålla sig nykter, men är rastlös och behöver ett komplicerat fall för att hålla begäret efter alkohol stången.

Så kapas ett plan på Linköpings flygplats och Malin och hennes kollegor kastas in i det största gisslandramat i Sveriges historia. Över fyrtio män, kvinnor och barn hotas till livet av kaparen som har tagit sig rätten att bestämma över andras liv och död. Men kan några få liv offras för att rädda många?

Kapningen blir en tragisk händelse som får efterverkningar under lång tid framöver. När sommaren når sin kulmen exploderar Linköping i ett grymmare våld än staden någonsin skådat. Malin måste försöka stoppa en mördare som hela tiden hotar att slå till igen, och som ständigt ligger steget före.

Bödelskyssen är del två i deckarkungen Mons Kallentofts nya serie om Malin Fors, inspirerad av de fem sinnena. Den första delen i serien, Djävulsdoften, hyllades av kritikerna, liksom hans tidigare böcker om Malin.

DISKUSSIONSFRÅGOR

Vill du diskutera bokens innehåll?

Här är 15 frågor att fördjupa sig i, på egen hand eller med andra som läst boken.

1.  Malin Fors har återvänt till Linköping efter sin tid som sambands- officer i Bangkok. Hon känner sig ensammare än någonsin. Dottern Tove bor inte längre hos henne, hennes före detta sambo har lämnat henne och skaffat barn med en annan kvinna och hon plågas av minne- na av Aroon som mördades i Bangkok. Det är lugnt i Linköping, men hon hoppas cyniskt att någon ska mördas eller våldtas så att hon återigen kan begrava sig i jobb. Hur vanligt tror du det är att människor flyr in i arbetet för att slippa undan jobbiga känslor? Varför har Malin så svårt med sina privata relationer när hon är en så kompetent polis?

2. Joakim Holmberg har förlorat sin dotter och sorgen håller på att göra honom galen. När de som är skyldiga till dotterns självmord inte straffas raseras hans värld, och han är beredd att gå mycket långt för att dottern ska få upprättelse. Eller handlar det kanske om hämnd? Hur viktigt är det för anhöriga att förövaren straffas? Förstår du den desperation Joakim känner?

3. Vilken skuld tror du att man känner som förälder när ens barn väljer att ta livet av sig? Joakim säger att han inte förstod att det var så illa. Tycker du att han borde ha gjort det? Hade han kunnat hjälpa sin dotter?

4. Det som hände Josefine döptes till ”Facebookincidenten” i de vuxnas värld, och de skyldiga gick fria eftersom det var svårt att bevisa någon form av uppsåt eller våldtäkt och eftersom de inte var straffmyndiga.

Den här typen av övergrepp är vardag för ungdomar och mycket svåra att komma åt. Kan vuxenvärlden göra något för att förhindra liknande tragedier? Räcker det verkligen med ”utbildning i hur man beter sig på sociala medier” som kvinnan från socialtjänsten föreslår?

5. Anser du att polisen, socialtjänsten och skolan har svikit Joakim och Josefine? Vilken typ av påföljd
hade varit rimlig?

6. Vad tror du att Joakim hade tänkt göra med ungdomarna om utbytet mot gisslan hade skett? Var han verkligen beredd att döda eller var han bara ute efter att skrämma fram en reaktion eller ursäkt? Hade det i så fall lindrat hans sorg?

7. Efter att planet sprängdes hölls manifestationer mot mobbning och trakasserier, och statsministern höll tal på Stora torget i Linköping. Vilken sorts funktion har denna typ av manifestationer? Tror du att de förändrar något eller är det ett spel för gallerierna?

8. Malins far försöker att reparera den såriga relationen mellan dem. Men hon är inledningsvis kallsinnig och tänker att han inte har rätt till hennes kärlek. Förstår du hennes bitterhet gentemot fadern? Varför har hon så svårt att förlåta honom? Och vem har egentligen rätt till kärlek? Är kärleken rättvis?

9. Malin har ständigt dåligt samvete för att hon har varit en dålig mam- ma. För att hon valde alkoholen framför sin dotter. Tror du att skammen över att ha varit en dålig mamma någonsin går över? Kan man gottgöra någon för de svek som skett för länge sedan?

10. Mördaren som hämnas på ungdomarna gör det på ett iskallt utstud- erat sätt. Handlar det om galenskap eller rationell hämnd? Skulle även du kunna mörda för att hämnas om någon dödat ditt barn?

11. Bödelskyssen är den andra boken i en ny svit om Malin Fors där de fem sinnena får utgöra fonden för berättelserna. Den här boken är skriven med känselsinnet i åtanke. Hur förankrar Kallentoft det? Hur uppfattar du de sinnliga intrycken i boken?

12. Mons Kallentoft utforskar alltid olika teman i sina böcker. Kan du sammanfatta Bödelskyssens huvudtema i ett enda ord eller i en mening? Fundera också över vad du har uppfattat som viktigast för författaren – själva handlingen eller ett eventuellt budskap.

13. Hur arbetar Kallentoft för att få fram personernas karaktärer? Är de tydligt tecknade, d v s får du någon kunskap om personerna “under ytan“ – utöver utseende, yrke och dylikt?

14. Hur stor betydelse tycker du att miljön har för handlingen? Ser du Linköpings stad framför dig? Lägger författaren stor fokus på miljön eller inte?

15. Vad vet du om Mons Kallentoft? Tycker du att det är viktigt att kän- na till något om den författare du läser? Kan du med ledning av det du vet om författaren se anledningar till att just han har skrivit den här boken och valt de teman som utforskas?


Recensionsdatum 2017-10-25
Mer om...
 • Författare

  Mons Kallentoft
 • Recensionsdatum:

  2017-10-25
 • ISBN:

  9789137146171
 • Genre:

  Deckare
 • Utgivningsår:

  2017
 • Mediakontakt:

  Karin Wahlén
 • Bredd:

  162 mm
 • Höjd:

  232 mm
 • Djup:

  26 mm
 • Antal sidor:

  342
 • Vikt:

  0,628 kg
 • Serie:

  Malin Fors
 • Omslagsformgivare:

  Niklas Lindblad
Författaren
Mons Kallentoft

Foto: Thron Ullberg

Mons Kallentoft

MONS KALLENTOFT är en av Sveriges mest hyllade deckarförfattare. Hans böcker om kriminalinspektör Malin Fors har sålts i över tre miljoner exemplar och älskas av läsare världen över. Bödelskyssen är del två i serien som inspireras av de fem sinnena.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...
 • Bokförlaget Forum AB
 • Box 3159
 • 103 63 Stockholm
 • Besöksadress: Sveavägen 56
 • Telefon: 08-696 84 40