Bokförlaget Forum, 2022-01-21

Nadim Ghazale i Samtal om böcker

Det här är den vanliga invandrarhistorien, säger Nadim Ghazale i podden Samtal om böcker. Lika dramatisk, förtvivlad och fantastisk som många andras i Sverige. Efter ett mycket uppskattat Sommar i P1 fördjupar Nadim nu sin berättelse om flykten från inbördeskrigets Libanon till livet som engagerad polis i Borås. Här finns det enkla och det svåra med resan till en ny framtid i ett nytt land.

Programledare Lisa Tallroth.

Nadim i SVT

Nadim och Lisa

Om boken

Håret vilar på mammas solbrända axlar. Det kommer att bli grått som mormors, men inte än. Jag ser musklerna under huden på hennes armar. Hon är inte min sorgsna svenska mamma här, utan en annan kvinna som jag nästan glömt att hon kan vara. Hon har frihet i steget nu och talar sådär snabbt och starkt igen på arabiska.

Det händer att jag låtsas att den här världen fortfarande är min. Att jag varit bortrest ett tag, men återvänt hem. På nätterna drömmer jag att vi bor kvar. Fötterna kan fortfarande trappstegen utantill. Upp till mormor, ner till stan.”

Det hänger en kalasjnikov bakom de färgglada sjalarna i mormors garderob. Himlen över Beqaadalen i Libanon bär allt oftare ränder av stridsplan. I skolan märker Nadim att klasskamraterna blir färre. En efter en bara försvinner.

Trettio år senare är han polis i Borås och unga män skjuter varandra på gatan. Både offren och gärningsmännen ser ut som han själv. När hans dotter frågar om färgen på sin hud – ”är jag vit, pappa?”– ställs allt på sin spets. Han är lättad över att kunna svara ja, men det får honom att ifrågasätta vem han har blivit. Det har tagit Nadim ett helt liv att försöka lämna Libanon bakom sig. Nu är det dags att återvända.

Min väg från flykting till hela Sveriges polis är en bok om försoning. Om att våga tro på ett bättre liv i framtiden  – och om det magiska ordet ”välkommen”.

Om författarna

Nadim Ghazale, född 1983, flydde från Libanon till Sverige som 7-åring. Han arbetar idag som polis och är även verksam som föreläsare, krönikör och debattör. Han har varit panelpolis i Veckans brott och sommaren 2021 är han en av årets sommarpratare.

Sara Nygren, född 1987, är verksam som journalist och programledare på Sveriges Radio. Hon medverkar regelbundet som krönikör i Borås Tidning.

Sagt om boken

"Detta är en personligt hållen beskrivning av det trauma som det innebär att lämna ett land för att söka trygghet och omstart i ett nytt. Familjens prövningar är givetvis unika, men känslorna, oron och det trauma som en sådan omflyttning innebär delas förmodligen av många människor i dagens Sverige." Göran Larsson, Göteborgs-Posten

"Min väg från flykting till hela Sveriges polis är rafflande och ofta hjärtskärande, inte minst när Nadime Ghazale beskriver sina föräldrars vånda och heroiska kamp. Biografin är fylld av belysande reflektioner, vilka pekar ut konfliktladdade fält i det svenska samhället. Den är engagerande och skickligt skriven, därtill mycket lätt att läsa. Tveklöst en bok för alla." Peter Grönborg, Borås Tidning