Om förlaget

Om förlaget

Bokförlaget Forum är ett av Sveriges främsta förlag, grundat 1944. Vårt mål är att hitta, utveckla och sprida bokupplevelser tillsammans med samtidens och framtidens skickligaste berättare. Vi ger idag ut flera av landets största författare och har en bred utgivning inom både skön- och facklitteratur.

I Bokförlaget Forum ingår även Bonnier Fakta, Lovereads och Forum Studios.

Bonnier Fakta ger ut böcker som möter läsarens längtan efter kunskap och inblick i ämnen som mat och dryck, hälsa, hantverk, trädgård, natur och mycket mer. Våra böckers form och uttryck ska vara en viktig del av läsupplevelsen. Vi är Sveriges ledande fackboksförlag för illustrerad utgivning.

Lovereads tror på kärlek, relationer och lyckliga slut. Med mod, lekfullhet och nyfikenhet letar vi fram de mest känslosamma berättelserna. Allt för att våra läsare ska få ta del av det bästa inom världens största genre – romance.

Forum Studios ger ut beroendeframkallande serier i högt tempo. Vi erbjuder engagerande och välproducerade ljudboksserier av både etablerade och nya författare. Vårt mål är att leverera stark underhållning med lyssnaren i fokus.

 

 

Bokförlaget Forums historia

Ett nytt förlag föds

I början av 1940-talet hade Bonniers förlag ett angenämt problem: det fanns för många bra böcker att ge ut för att de skulle rymmas på ett enda förlag. Lösningen var uppenbar – man behövde starta ytterligare ett förlag. Uppdraget gick till Adam Helms, en danskfödd bokälskare som snabbt blivit ett känt namn på Sveavägen efter att ha startat bokklubben Svalan. År 1943 tackade han ja till utmaningen att bygga upp det nya Bokförlaget Forum.

Den första boken

Forums första titel blev Klockan klämtar för dig av Ernest Hemingway, utgiven i januari 1944. Boken lanserades samtidigt som filmatiseringen gick upp på svenska biografer och blev även först ut i klassikerserien Forumbiblioteket – en serie som skulle komma att bli marknadsledande under nästan ett halvt sekel.

Tidig utgivning och internationella satsningar

Forum etablerade sig snabbt med en bred utgivning som rymde allt från handböcker, reselitteratur och den återkommande årsboken När Var Hur. Utgivningen av Thor Heyerdahls Kon-Tiki 1948 blev en stor succé, och de framgångsrika erfarenheterna av att sälja världsrättigheterna till den och dess uppföljare ledde till bildandet av International Book Production – ett bolag för internationella samtryck och rättighetsförsäljning. År 1966 introducerades Guinness World Records på svenska, först som Först och störst, sedan som Guinness rekordbok.

Kändisutgivningar var också tidiga inslag på förlagets lista. Boken om Snoddas blev en försäljningsmiss, men med Tore Wretmans kokböcker på 1950-talet hittade Forum en framgångsrik nisch – matlagningsböcker, som än idag utgör en viktig del av utgivningen

Adam Helms – en visionär förläggare

Adam Helms ledde Forum i tre decennier och satte en djärv prägel på förlaget och hela branschen. Mest omtalat är hans dramatiska entré i helikopter under en bokhandlarkonferens på 50-talet, då han från luften spred prospekt för höstens utgivning.

Efter sin pension 1970 startade han tillsammans med Solveig Nellinge det nya förlaget Trevi – med särskilt fokus på kvinnliga författare. Trevi köptes upp av Bonniers på 1990-talet och införlivades i Forum, vilket blev startskottet för fler förvärv och nya imprints under 90- och 00-talen, som Bokförlaget DN, Minotaur, Fahrenheit och Fitnessförlaget.

1970-talet: Spänningslitteraturens intåg

När Helms lämnade Forum tog Kjell Peterson över som förlagschef, mitt under den så kallade förlagskrisen. Utgivningen på den skönlitterära sidan dominerades då av översatt litteratur. Men 1972 markerade en vändpunkt: Forum publicerade Anmäld försvunnen, första delen i Olov Svedelids serie om Roland Hassel. Även om översatt litteratur skulle förbli tongivande i Forums utgivning ända fram till början av 2000-talet, innebar Svedelids författarskap ett tidigt avstamp för en genre som idag är en av förlagets viktigaste: svensk spänningslitteratur.

Peterson efterträddes i mitten av 1970-talet av Bertil Käll, som kom att leda förlaget i två decennier. Fokus låg fortsatt på översatt litteratur, nu med ett tydligare kommersiellt tilltal. Under parollen ”det bästa inom varje genre” samsades Nobelpristagare med bästsäljande underhållningsförfattare.

1980-talet: Genrebredd och kommersiella framgångar

En särskild uppmärksammad utgivning var boken Hollywoodfruar av Jackie Collins 1985. Den svenska utgåvan blev liksom originalet en enorm försäljningsframgång, men orsakade också kontrovers. Boken dömdes ut som pornografi och bojkottades av många bibliotek. Idag anses boken vara ett pionjärverk inom den moderna romancelitteraturen. Parallellt med denna mer kommersiellt inriktade utgivning fortsatte Bokförlaget Forum att ge ut nobelpristagare och kvalificerad facklitteratur.

1990-talet och 2000-talet: Svenska röster i fokus

Med Karin Leijon som ny förlagschef i mitten av 1990-talet lades fokus om mot att bygga en stark lista av svenska skönlitterära författare. Inom några år hade man gett ut böcker av och haft försäljningsframgångar med författare som Elisabeth Nemert, Kajsa Ingemarsson och Camilla Läckberg.

Dagens Forum: Bredd, djup och berättelser som berör

Tjugo år senare är Bokförlaget Forum ett av Sveriges ledande förlag inom svensk kommersiell skönlitteratur, ämnesdriven sakprosa och översatt kvalitetslitteratur. Imprintet Bonnier Fakta kompletterar utgivningen med bilddrivna livsstils- och fackböcker som inspirerar, fördjupar och når en bred publik. Samtidigt har Lovereads etablerat sig som marknadsledande inom modern romance.