Om förlaget

Verksamhet

Det här är Bokförlaget Forum

Bokförlaget Forum ger ut både svensk och översatt skön- och facklitteratur för vuxna. ”Det bästa inom varje genre” har varit vår ledstjärna sedan förlaget grundades 1944. Vi är sedan 2019 en del av Bokförlaget Ester Bonnier inom Bonnierförlagen, Sveriges största förlagshus.

Det här är Bokförlaget Forum
Bokförlaget Forum då

Kon-Tiki blev en milstolpe

I början av 1940-talet gjorde Adam Helms entré på den svenska bokmarknaden. Som en orädd dansk urkraft drog han fram genom Bonniers korridorer och förnyade bland annat landets bokklubbsväsende. Snart hade turen kommit till Bokförlaget Forum, som såg dagens ljus i januari 1944.

Den första boken var Ernest Hemingways Klockan klämtar för dig. Det var också den första boken i Forumbiblioteket, en klassikerserie som skulle komma att vara marknadsledande i Sverige i ett halvt sekel. Under det första verksamhetsåret började man också ge ut den långlivade årsboken När-Var-Hur. Denna gav i sin tur upphov till en rik utgivning av fackböcker av alla de slag.

En milstolpe kom 1948 med Tor Heyerdahls Kon-Tiki. Den blev en enorm framgång som också hjälpte till att sätta Forum på kartan för utländska agenter och författare när de skulle placera sina böcker i Sverige. Här inryms nobelpristagare som Toni Morrison och Doris Lessing och på sin tid den skandalomsusade och storsäljande Jackie Collins.

Kon-Tiki blev en milstolpe
Bokförlaget Forum nu

Starka berättelser och gripande livsöden

Parollen ”det bästa inom varje genre” är lika aktuell som när den kläcktes på 1940-talet. Våra författare kommer från alla möjliga håll – någon är polis, en annan journalist, somliga är professorer, andra ståuppkomiker. Vi vill ge ut böckerna det snackas om på fikarasten, som öppnar ögon och sinnen, och som läses även av dem som brukar säga att de aldrig öppnar en bok. Vi älskar starka berättelser och gripande levnadsöden – då spelar det mindre roll om författaren är knegare eller nobelpristagare, om ämnet är romantiskt eller dystopiskt. De får alla plats hos oss.

Tidigare fanns även ett antal nischade imprints under Forum, exempelvis Bokförlaget DN, Fitnessförlaget och Minotaur. Sedan 2015 har Minotaur uppgått i Forums utgivning.

Sedan 2019 är Forum ett imprint inom Bokförlaget Ester Bonnier, tillsammans med Lovereads – det boutiqueimprint för modern romance som startades inom Forum 2017 – Bonnier Fakta samt verksamheterna Brillbee och Bonnier Brands.

Starka berättelser och gripande livsöden