Om förlaget

Verksamhet

Det här är Bokförlaget Forum

Bokförlaget Forum ger ut både svensk och översatt skön- och facklitteratur för vuxna. ”Det bästa inom varje genre” har varit vår ledstjärna sedan förlaget grundades 1944. Vi är en del av Bonnierförlagen, Sveriges största förlagshus, och ger ut ca 60 titlar per år. I vårt förlag ingår även Lovereads, ett boutiqueimprint för romancelitteratur.

Det här är Bokförlaget Forum
Bokförlaget Forum då

Kon-Tiki blev en milstolpe

I början av 1940-talet gjorde Adam Helms entré på den svenska bokmarknaden. Som en orädd dansk urkraft drog han fram genom Bonniers korridorer och förnyade bland annat landets bokklubbsväsende. Snart hade turen kommit till Bokförlaget Forum, som såg dagens ljus i januari 1944.

Den första boken var Ernest Hemingways Klockan klämtar för dig. Det var också den första boken i Forumbiblioteket, en klassikerserie som skulle komma att vara marknadsledande i Sverige i ett halvt sekel. Under det första verksamhetsåret började man också ge ut den långlivade årsboken När-Var-Hur. Denna gav i sin tur upphov till en rik utgivning av fackböcker av alla de slag.

En milstolpe kom 1948 med Tor Heyerdahls Kon-Tiki. Den blev en enorm framgång som också hjälpte till att sätta Forum på kartan för utländska agenter och författare när de skulle placera sina böcker i Sverige. Här inryms nobelpristagare som Toni Morrison och Doris Lessing och på sin tid den skandalomsusade och storsäljande Jackie Collins.

Kon-Tiki blev en milstolpe
Bokförlaget Forum nu

Starka berättelser och gripande livsöden

Idag ger vi ut ungefär sjuttio titlar om året och parollen ”det bästa inom varje genre” är lika aktuell som när den kläcktes på 1940-talet. Våra författare kommer från alla möjliga håll – någon är polis, en annan journalist, somliga är professorer, andra ståuppkomiker. Vi vill vara förlaget som ger ut böckerna det snackas om på fikarasten, som öppnar ögon och sinnen, och som läses även av dem som brukar säga att de aldrig öppnar en bok. Vi älskar starka berättelser och gripande levnadsöden – då spelar det mindre roll om författaren är knegare eller nobelpristagare, om ämnet är romantiskt eller dystopiskt. De får alla plats hos oss.

Starka berättelser och gripande livsöden
Arbetet på redaktionen

Från antagning till färdig bok

Forum vill vara det lilla förlaget i det stora huset. Vi försöker para det mindre förlagets närhet och personliga bemötande med det stora förlagets styrka och professionalism. Och vi strävar alltid efter att arbeta i ett kreativt team med våra författare med sikte på långa och livskraftiga författarskap.

Forums redaktion arbetar ett femtontal personer med allt från antagning av nya titlar till att redigera, faktagranska, korrekturläsa, layouta och grafiskt formge. Och till sist att få de färdiga böckerna att synas i bokhandeln och i media så att de når så många läsare som möjligt.

Tidigare fanns även ett antal imprints under Forum, exempelvis Bokförlaget DN, Fitnessförlaget och Minotaur. Sedan 2015 har Minotaur uppgått i Forums utgivning. Och sedan 2017 driver Forum Lovereads – ett boutiqueimprint för modern romance.

Från antagning till färdig bok