Ett liv för lite

Författare: Kristofer Ahlström
Köp boken Provläs

Utgivningsdag: 2014-09-10
Recensionsdag: 2014-09-24

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

För sin hyllade debut Bara någon av straffa nominerades Kristofer Ahlström till Borås Tidnings debutantpris. Nu återkommer han med en vindlande familjesaga som utspelar sig från 1950-talet fram till millennieskiftet. En berättelse med magiska inslag om ett samhälle som är kallt för den som inte passar in.Caroline och David växer upp på Södermalm, med ett särskilt band mellan sig. Syster och bror, två hjärtan som slår i takt, fyra öron som lyssnar. Tillsammans upptäcker de sin del av staden, skapar sig en värld långt från det som är svårt och obegripligt.Men världens sorger kryper allt närmare David, och han ser det som sin uppgift att bekämpa alla orättvisor, att rädda människorna. Till slut kan inte Caroline skydda honom från hans tankar och infall, från en likgiltig och oförstående omgivning. När han glider in i psykisk sjukdom och hon samtidigt vill börja en ny tillvaro klipps bandet. Under många år lever de parallella liv, men så sker något som åter för dem samman.

”Inga ironier, inga skämt – Kristofer Ahlströms andra roman ’Ett liv för lite’ är befriande allvarlig. Men allvarlig på ett närmast hypnotiskt sätt. Man kan inte sluta läsa. Stämningar och dialoger återges med ett genomskinligt skimrande språk. Du får ett stycke liv i dina händer. Här finns en angelägenhet man sällan stöter på i ung svensk prosa. … Det är vackert berättat. Svart, men vackert. … ’Ett liv för lite’, den svåra andraboken, stryker under att vi har fått en författare att räkna med framöver. Ambitionen, att följa en familj under flera decennier, är storslagen. Det finns också en politisk analys här, som handlar om vad vi gör med våra svaga, om hur solidariteten i det svenska samhället allt mer har urholkats.”
Dagens Nyheter 

” ... i hans skildring av en dysfunktionell familj på gränsen mellan inbillning och verklighet hittar jag framför allt en samtida släkting till Birgitta Trotzig. För helvete, vad bra han skriver! Sinnligt och suggestivt, med hjälp av bilder, rytmiserade satser, snygga klipp och expressiva verb, lirkar sig hans prosa in i läsarens hjärna. Medan många av Ahlströms författarkolleger – inte minst de som liksom han är journalister – idkar en form av oproblematiserande och rättfram realism, ägnar sig han åt att med stor skicklighet från insidan skildra inbillningens väldiga makt i människors liv – genom att också skriva fram inbillningens makt över världen.”
Aftonbladet

”Romanen visar ... att Ahlström klarat steget till andraboken med bravur. I den noggrant utmejslade stilen har varje mening vårdats med omsorg - ett språk som anpassar puls och andhämtning efter de båda huvudpersonernas skiftande sinnestillstånd. ... Man kan gott lägga Ahlströms roman vid sidan om Sara Stridsbergs ’Beckomberga’. Båda berättar om effekterna av mentalvårdsreformen, då de stora institutionerna lades ner. De lämnar skiftande svar, men överlåter tvärsäkerheten åt läsaren. Det finns inget bättre skäl att läsa skönlitteratur.”
Expressen

”Det är en vackert skriven bok, som med lätt hand vidrör många teman. Syskonens liv utspelar sig mot en fond av femtio års samhällsutveckling - från femtiotalets klassresor och atombombsskräck, över sextio- och sjuttiotalens jämställdhetsreformer och politiska diskussioner, till de senaste decenniernas nedläggningar och effektiviseringar. Men berättaren siktar varken in sig på nostalgi eller agitation, utan istället på något så absolut och ­existentiellt som den hjälplösa ­kärleken, eller en medkänsla som är så stark att den stundom kan klassas som sjukdom. Det är spännande, och där finns inga givna svar och inget entydigt slut. Det är nästan som livet.”
Göteborgs-Posten

"Det är en starkt berörande roman med ett ovanligt språkligt driv. ... Ahlström debuterade 2011 med 'Bara någon att straffa' och i sin andra roman är han redan en fullfjädrad berättare, både vad gäller språk, tematik och komposition. Det är svårt att sammanfatta kärnpunkterna i 'Ett liv för mycket' utan att hemfalla till klichéer. Utanförskap och lojalitet. Blodsband. En dos samhällskritik. Ja, kort sagt, det gamla vanliga: livet, kärleken och döden. Men så är det med all bra litteratur, den omstöper utnötta teman och låter oss se dem i ett nytt ljus."
Sydsvenska Dagbladet

” ’Ett liv för lite’ av Kristofer Ahlström är en enastående vacker och sorglig roman om tid som flyr och liv som försvinner in i psykisk sjukdom. Omtumlande, både magiskt och obarmhärtigt om ett modernt Sverige som växer fram och om människor som skulle behöva en helt annan plats att leva på.”
Katrineholms-Kuriren

”Här imponerar verkligen Ahlström med sitt poetiska språk och sin våghalsiga berättarteknik. Jag älskar att han är så djärv i bilderna, att han brassar på och låter texten dra iväg åt ett oväntat håll.”
Helsingborgs Dagblad

”När Kristofer Ahlström … följer upp debuten är det med en mer brett upplagd roman som sträcker sig från 1950-talet fram till åren efter millennieskiftet. Skådeplatsen är Södermalm i Stockholm och vi får följa syskonen David och Caroline i en mörk historia om, skulle jag trots allt säga, kärlek. Kristofer Ahlströms språk är rent märkvärdigt och självlysande, gestaltningen är total. … Ahlström tar historien om ett kallt samhälle i mål och får bilder att leva kvar …”
Gotlands Tidningar

"Åh. Wow. Alltså. Jag behöver hitta några nya superlativ nu. Kristofer Ahlströms andra roman ’Ett liv för lite’ är alldeles fantastisk. Och alldeles egen. Jag är imponerad av ... ja det mesta i den faktiskt. Berättelsen och språket. Omfattningen och formen. Känslan och tonen. Det är svårt att beskriva boken. Den har en magisk dimension och ett makalöst språk. ... Det är smärtsam läsning. Det är under huden. ... Det är omtumlande, starkt och poetiskt. Det känns. Om Kristofer Ahlström inte vinner priser för den här enastående romanen blir jag väldigt förvånad."
Södermanlands Nyheter

”Sällan har jag känt så starkt för en romangestalt. ... ’Ett liv för lite’ är ett innerligt porträtt av David och en av dårskapen som den formas utanpå och inuti - av en omgivning som inte ger utrymme för det som är annorlunda. David är fågelungen vars vingar var för färggranna för att få vara kvar. Och läsaren får vara med honom, istället för att inspektera honom. ... Attans, så genomgrundligt Ahlström arbetat. ... /en/ hänförande roman. Ett poetiskt laddat martyrium, med exakt fångade situationer från en vardag där en brutal verklighet krockar med drömmarens.”
Arbetarbladet

”Sällan har jag läst något som får mig att vika för så många sidor av älsklingscitat! Mitt liv finns också med i den här boken, jag lär nytt och tänker nytt, imponeras och inspireras. Meningarna rör sig melodiskt i hjärnan. ... Det är stilistisk perfektion, det är vad det är. Varsamt flyter jag mellan bokens verklighet och fantasi, utan att någonsin tappa greppet.”
Dagens bok, betyg 9/10

”Ett liv för lite är en uppgörelse med såväl den svenska psykiatrin som med en okomplicerad bild av tvillingskap, om nu någon gick och bar på en sådan. Med säker hand lotsar Ahlström läsaren genom den svåra tematik som psykisk ohälsa utgör. Dessutom gör han det med en berättarteknisk twist.”
Laholms Tidning

”... en drabbande och detaljrik historia om utanförskap, ensamhet och klass. ... en hudlös folkhemstragedi, en roman om människor i samhällets utkanter: mera Lars Norén än Fredrik Strage. Det är en stark och gripande text, full av äkthet. ... en angelägen roman och en fin andrabok i ett författarskap som jag tror har förutsättningar att räcka långt, mycket långt.”
Trelleborgs Allehanda

”Prosan närmar sig det magiska, hand i hand med Davids väg in i det psykotiska. Samtidigt har texten ett stadigt realistiskt ben i geografin på det Södermalm i Stockholm som vi får följa från 1950- till 2000-tal. Berättelsen passerar därmed 1990-talets psykiatrireform, något som den har gemensamt med Sara Stridsbergs Beckomberga, också den från i år. Det här är ett sätt att beskriva Ett liv för lite, som en psykiatriskildring. Men det är att reducera boken, som framför allt är romankonst på högsta nivå. Att den inte nominerades till Augustpriset känns märkligt.”
Modern Psykologi

”Den här oerhört sorgliga och snyggt komponerade Södermalmsskrönan gjorde mig både glad och grön av avund. Djupt gripande om två syskon från femtiotal till nutid.”
Philip Teir, Dagens Nyheter 

”... en hudlös folkhemstragedi, en roman om människor i samhällets utkanter: mera Lars Norén än Fredrik Strage. ... Det är en stark och gripande text, full av äkthet. ... Framförallt skildrar han utanförskap och psykisk sjukdom mycket skickligt. ... en angelägen roman och en fin andrabok i ett författarskap som jag tror har förutsättningar att räcka långt, mycket långt."
Kristianstadsbladet

"Den oerhört välskrivna ’Ett liv för lite’ borde bli ett brett och folkligt genombrott för Kristofer Ahlström. En modig berättelse om det moderna Sveriges framväxt, skildrat genom en familjs öde."
Ronnie Sandahl, Aftonbladet

”Den här boken är så fenomenalt bra, stark och gripande att det nästan känns fånigt att den här posten ska mynna ut i en uppmaning att KÖPA. Lik förbannat är det otroligt inspirerande att sånt här fortfarande pågår – att människor orkar ägna flera år åt att förfina berättelser som man kan sukas av. Så sök upp den här i handeln, kasta dig in i den och låt dig svepas med. Fy fan vad bra och PÅ PRICKEN den här boken är. Inte ett wejstat ord, inte en sjaskig metafor, bara rent jävla artisteri. Hatten fucking AV.”
Fredrik Wikingsson

”Romanen är en skarpögd uppgörelse med folkhemmet, den behandlar klass, psykisk sjukdom och normalitet men berättar även innerligt om kärlek, tillhörighet och familjeband samt väcker frågor om vilka vi är, ensamma och i förhållande till uppväxt och arv. Med fingertoppskänsla för gestaltning av miljöer, ett rappt sprakande språk och en suverän förmåga att föra läsaren rakt in i smärtpunkten har författaren komponerat ett mästerstycke för alla generationer att sträckläsa, beröras av och begrunda länge efteråt.”
BTJ

”Inga ironier, inga skämt – Kristofer Ahlströms andra roman ’Ett liv för lite’ är befriande allvarlig. Men allvarlig på ett närmast hypnotiskt sätt. Man kan inte sluta läsa. Stämningar och dialoger återges med ett genomskinligt skimrande språk. Du får ett stycke liv i dina händer. Här finns en angelägenhet man sällan stöter på i ung svensk prosa. … Det är vackert berättat. Svart, men vackert. … ’Ett liv för lite’, den svåra andraboken, stryker under att vi har fått en författare att räkna med framöver. Ambitionen, att följa en familj under flera decennier, är storslagen. Det finns också en politisk analys här, som handlar om vad vi gör med våra svaga, om hur solidariteten i det svenska samhället allt mer har urholkats.”
Dagens Nyheter

" ... i hans skildring av en dysfunktionell familj på gränsen mellan inbillning och verklighet hittar jag framför allt en samtida släkting till Birgitta Trotzig. För helvete, vad bra han skriver! Sinnligt och suggestivt, med hjälp av bilder, rytmiserade satser, snygga klipp och expressiva verb, lirkar sig hans prosa in i läsarens hjärna. Medan många av Ahlströms författarkolleger – inte minst de som liksom han är journalister – idkar en form av oproblematiserande och rättfram realism, ägnar sig han åt att med stor skicklighet från insidan skildra inbillningens väldiga makt i människors liv – genom att också skriva fram inbillningens makt över världen."
Aftonbladet

"Romanen visar ... att Ahlström klarat steget till andraboken med bravur. I den noggrant utmejslade stilen har varje mening vårdats med omsorg - ett språk som anpassar puls och andhämtning efter de båda huvudpersonernas skiftande sinnestillstånd. ... Man kan gott lägga Ahlströms roman vid sidan om Sara Stridsbergs ’Beckomberga’. Båda berättar om effekterna av mentalvårdsreformen, då de stora institutionerna lades ner. De lämnar skiftande svar, men överlåter tvärsäkerheten åt läsaren. Det finns inget bättre skäl att läsa skönlitteratur."
Expressen

” ’Ett liv för lite’ av Kristofer Ahlström är en enastående vacker och sorglig roman om tid som flyr och liv som försvinner in i psykisk sjukdom. Omtumlande, både magiskt och obarmhärtigt om ett modernt Sverige som växer fram och om människor som skulle behöva en helt annan plats att leva på.”
Katrineholms-Kuriren

”När Kristofer Ahlström … följer upp debuten är det med en mer brett upplagd roman som sträcker sig från 1950-talet fram till åren efter millennieskiftet. Skådeplatsen är Södermalm i Stockholm och vi får följa syskonen David och Caroline i en mörk historia om, skulle jag trots allt säga, kärlek. Kristofer Ahlströms språk är rent märkvärdigt och självlysande, gestaltningen är total. … Ahlström tar historien om ett kallt samhälle i mål och får bilder att leva kvar …”
Gotlands Tidningar

”Åh. Wow. Alltså. Jag behöver hitta några nya superlativ nu. Kristofer Ahlströms andra roman ’Ett liv för lite’ är alldeles fantastisk. Och alldeles egen. Jag är imponerad av ... ja det mesta i den faktiskt. Berättelsen och språket. Omfattningen och formen. Känslan och tonen. Det är svårt att beskriva boken. Den har en magisk dimension och ett makalöst språk. ... Det är smärtsam läsning. Det är under huden. ... Det är omtumlande, starkt och poetiskt. Det känns. Om Kristofer Ahlström inte vinner priser för den här enastående romanen blir jag väldigt förvånad.”
Södermanlands Nyheter

”Här imponerar verkligen Ahlström med sitt poetiska språk och sin våghalsiga berättarteknik. Jag älskar att han är så djärv i bilderna, att han brassar på och låter texten dra iväg åt ett oväntat håll.”
Helsingborgs Dagblad 

”Sällan har jag läst något som får mig att vika för så många sidor av älsklingscitat! Mitt liv finns också med i den här boken, jag lär nytt och tänker nytt, imponeras och inspireras. Meningarna rör sig melodiskt i hjärnan. ... Det är stilistisk perfektion, det är vad det är. Varsamt flyter jag mellan bokens verklighet och fantasi, utan att någonsin tappa greppet.”
Dagens bok, betyg 9/10

”Sällan har jag känt så starkt för en romangestalt. Som för David, ’dåren’. Adhdtvillingen till trygga Caroline. ... ’Ett liv för lite’ är ett innerligt porträtt av David och en av dårskapen som den formas utanpå och inuti - av en omgivning som inte ger utrymme för det som är annorlunda. David är fågelungen vars vingar var för färggranna för att få vara kvar. Och läsaren får vara med honom, istället för att inspektera honom. ... Attans, så genomgrundligt Ahlström arbetat. ... Ett poetiskt laddat martyrium, med exakt fångade situationer från en vardag där en brutal verklighet krockar med drömmarens.”
Arbetarbladet

”Den oerhört välskrivna ’Ett liv för lite’ borde bli ett brett och folkligt genombrott för Kristofer Ahlström. En modig berättelse om det moderna Sveriges framväxt, skildrat genom en familjs öde."
Ronnie Sandahl, Aftonbladet

”Ett liv för lite är en uppgörelse med såväl den svenska psykiatrin som med en okomplicerad bild av tvillingskap, om nu någon gick och bar på en sådan. Med säker hand lotsar Ahlström läsaren genom den svåra tematik som psykisk ohälsa utgör. Dessutom gör han det med en berättarteknisk twist.”
Laholms Tidning

”... en drabbande och detaljrik historia om utanförskap, ensamhet och klass. ... en hudlös folkhemstragedi, en roman om människor i samhällets utkanter: mera Lars Norén än Fredrik Strage. Det är en stark och gripande text, full av äkthet. ... en angelägen roman och en fin andrabok i ett författarskap som jag tror har förutsättningar att räcka långt, mycket långt.”
Trelleborgs Allehanda

”Prosan närmar sig det magiska, hand i hand med Davids väg in i det psykotiska. Samtidigt har texten ett stadigt realistiskt ben i geografin på det Södermalm i Stockholm som vi får följa från 1950- till 2000-tal. Berättelsen passerar därmed 1990-talets psykiatrireform, något som den har gemensamt med Sara Stridsbergs Beckomberga, också den från i år. Det här är ett sätt att beskriva Ett liv för lite, som en psykiatriskildring. Men det är att reducera boken, som framför allt är romankonst på högsta nivå. Att den inte nominerades till Augustpriset känns märkligt.”
Modern Psykologi

”Den här oerhört sorgliga och snyggt komponerade Södermalmsskrönan gjorde mig både glad och grön av avund. Djupt gripande om två syskon från femtiotal till nutid.”
Philip Teir, Dagens Nyheter

”Den här boken är så fenomenalt bra, stark och gripande att det nästan känns fånigt att den här posten ska mynna ut i en uppmaning att KÖPA. Lik förbannat är det otroligt inspirerande att sånt här fortfarande pågår – att människor orkar ägna flera år åt att förfina berättelser som man kan slukas av. Så sök upp den här i handeln, kasta dig in i den och låt dig svepas med. Fy fan vad bra och PÅ PRICKEN den här boken är. Inte ett wejstat ord, inte en sjaskig metafor, bara rent jävla artisteri. Hatten fucking AV.”
Fredrik Wikingsson

”Romanen är en skarpögd uppgörelse med folkhemmet, den behandlar klass, psykisk sjukdom och normalitet men berättar även innerligt om kärlek, tillhörighet och familjeband samt väcker frågor om vilka vi är, ensamma och i förhållande till uppväxt och arv. Med fingertoppskänsla för gestaltning av miljöer, ett rappt sprakande språk och en suverän förmåga att föra läsaren rakt in i smärtpunkten har författaren komponerat ett mästerstycke för alla generationer att sträckläsa, beröras av och begrunda länge efteråt.”
BTJ

Visa mer

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2014-09-24 Genre: Skönlitteratur och relaterande ämnen Thema-kod: Skönlitteratur: allmänt Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137138404 (2014-09-10); E-bok, epub2, 9789137142821 (2014-09-10); Pocket, 9789175034416 (2015-04-15)

Fler böcker av författaren

Ett liv för lite

Författare: Kristofer Ahlström
Köp boken Provläs

Utgivningsdag: 2014-09-10
Recensionsdag: 2014-09-24

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

För sin hyllade debut Bara någon av straffa nominerades Kristofer Ahlström till Borås Tidnings debutantpris. Nu återkommer han med en vindlande familjesaga som utspelar sig från 1950-talet fram till millennieskiftet. En berättelse med magiska inslag om ett samhälle som är kallt för den som inte passar in.Caroline och David växer upp på Södermalm, med ett särskilt band mellan sig. Syster och bror, två hjärtan som slår i takt, fyra öron som lyssnar. Tillsammans upptäcker de sin del av staden, skapar sig en värld långt från det som är svårt och obegripligt.Men världens sorger kryper allt närmare David, och han ser det som sin uppgift att bekämpa alla orättvisor, att rädda människorna. Till slut kan inte Caroline skydda honom från hans tankar och infall, från en likgiltig och oförstående omgivning. När han glider in i psykisk sjukdom och hon samtidigt vill börja en ny tillvaro klipps bandet. Under många år lever de parallella liv, men så sker något som åter för dem samman.

”Inga ironier, inga skämt – Kristofer Ahlströms andra roman ’Ett liv för lite’ är befriande allvarlig. Men allvarlig på ett närmast hypnotiskt sätt. Man kan inte sluta läsa. Stämningar och dialoger återges med ett genomskinligt skimrande språk. Du får ett stycke liv i dina händer. Här finns en angelägenhet man sällan stöter på i ung svensk prosa. … Det är vackert berättat. Svart, men vackert. … ’Ett liv för lite’, den svåra andraboken, stryker under att vi har fått en författare att räkna med framöver. Ambitionen, att följa en familj under flera decennier, är storslagen. Det finns också en politisk analys här, som handlar om vad vi gör med våra svaga, om hur solidariteten i det svenska samhället allt mer har urholkats.”
Dagens Nyheter 

” ... i hans skildring av en dysfunktionell familj på gränsen mellan inbillning och verklighet hittar jag framför allt en samtida släkting till Birgitta Trotzig. För helvete, vad bra han skriver! Sinnligt och suggestivt, med hjälp av bilder, rytmiserade satser, snygga klipp och expressiva verb, lirkar sig hans prosa in i läsarens hjärna. Medan många av Ahlströms författarkolleger – inte minst de som liksom han är journalister – idkar en form av oproblematiserande och rättfram realism, ägnar sig han åt att med stor skicklighet från insidan skildra inbillningens väldiga makt i människors liv – genom att också skriva fram inbillningens makt över världen.”
Aftonbladet

”Romanen visar ... att Ahlström klarat steget till andraboken med bravur. I den noggrant utmejslade stilen har varje mening vårdats med omsorg - ett språk som anpassar puls och andhämtning efter de båda huvudpersonernas skiftande sinnestillstånd. ... Man kan gott lägga Ahlströms roman vid sidan om Sara Stridsbergs ’Beckomberga’. Båda berättar om effekterna av mentalvårdsreformen, då de stora institutionerna lades ner. De lämnar skiftande svar, men överlåter tvärsäkerheten åt läsaren. Det finns inget bättre skäl att läsa skönlitteratur.”
Expressen

”Det är en vackert skriven bok, som med lätt hand vidrör många teman. Syskonens liv utspelar sig mot en fond av femtio års samhällsutveckling - från femtiotalets klassresor och atombombsskräck, över sextio- och sjuttiotalens jämställdhetsreformer och politiska diskussioner, till de senaste decenniernas nedläggningar och effektiviseringar. Men berättaren siktar varken in sig på nostalgi eller agitation, utan istället på något så absolut och ­existentiellt som den hjälplösa ­kärleken, eller en medkänsla som är så stark att den stundom kan klassas som sjukdom. Det är spännande, och där finns inga givna svar och inget entydigt slut. Det är nästan som livet.”
Göteborgs-Posten

"Det är en starkt berörande roman med ett ovanligt språkligt driv. ... Ahlström debuterade 2011 med 'Bara någon att straffa' och i sin andra roman är han redan en fullfjädrad berättare, både vad gäller språk, tematik och komposition. Det är svårt att sammanfatta kärnpunkterna i 'Ett liv för mycket' utan att hemfalla till klichéer. Utanförskap och lojalitet. Blodsband. En dos samhällskritik. Ja, kort sagt, det gamla vanliga: livet, kärleken och döden. Men så är det med all bra litteratur, den omstöper utnötta teman och låter oss se dem i ett nytt ljus."
Sydsvenska Dagbladet

” ’Ett liv för lite’ av Kristofer Ahlström är en enastående vacker och sorglig roman om tid som flyr och liv som försvinner in i psykisk sjukdom. Omtumlande, både magiskt och obarmhärtigt om ett modernt Sverige som växer fram och om människor som skulle behöva en helt annan plats att leva på.”
Katrineholms-Kuriren

”Här imponerar verkligen Ahlström med sitt poetiska språk och sin våghalsiga berättarteknik. Jag älskar att han är så djärv i bilderna, att han brassar på och låter texten dra iväg åt ett oväntat håll.”
Helsingborgs Dagblad

”När Kristofer Ahlström … följer upp debuten är det med en mer brett upplagd roman som sträcker sig från 1950-talet fram till åren efter millennieskiftet. Skådeplatsen är Södermalm i Stockholm och vi får följa syskonen David och Caroline i en mörk historia om, skulle jag trots allt säga, kärlek. Kristofer Ahlströms språk är rent märkvärdigt och självlysande, gestaltningen är total. … Ahlström tar historien om ett kallt samhälle i mål och får bilder att leva kvar …”
Gotlands Tidningar

"Åh. Wow. Alltså. Jag behöver hitta några nya superlativ nu. Kristofer Ahlströms andra roman ’Ett liv för lite’ är alldeles fantastisk. Och alldeles egen. Jag är imponerad av ... ja det mesta i den faktiskt. Berättelsen och språket. Omfattningen och formen. Känslan och tonen. Det är svårt att beskriva boken. Den har en magisk dimension och ett makalöst språk. ... Det är smärtsam läsning. Det är under huden. ... Det är omtumlande, starkt och poetiskt. Det känns. Om Kristofer Ahlström inte vinner priser för den här enastående romanen blir jag väldigt förvånad."
Södermanlands Nyheter

”Sällan har jag känt så starkt för en romangestalt. ... ’Ett liv för lite’ är ett innerligt porträtt av David och en av dårskapen som den formas utanpå och inuti - av en omgivning som inte ger utrymme för det som är annorlunda. David är fågelungen vars vingar var för färggranna för att få vara kvar. Och läsaren får vara med honom, istället för att inspektera honom. ... Attans, så genomgrundligt Ahlström arbetat. ... /en/ hänförande roman. Ett poetiskt laddat martyrium, med exakt fångade situationer från en vardag där en brutal verklighet krockar med drömmarens.”
Arbetarbladet

”Sällan har jag läst något som får mig att vika för så många sidor av älsklingscitat! Mitt liv finns också med i den här boken, jag lär nytt och tänker nytt, imponeras och inspireras. Meningarna rör sig melodiskt i hjärnan. ... Det är stilistisk perfektion, det är vad det är. Varsamt flyter jag mellan bokens verklighet och fantasi, utan att någonsin tappa greppet.”
Dagens bok, betyg 9/10

”Ett liv för lite är en uppgörelse med såväl den svenska psykiatrin som med en okomplicerad bild av tvillingskap, om nu någon gick och bar på en sådan. Med säker hand lotsar Ahlström läsaren genom den svåra tematik som psykisk ohälsa utgör. Dessutom gör han det med en berättarteknisk twist.”
Laholms Tidning

”... en drabbande och detaljrik historia om utanförskap, ensamhet och klass. ... en hudlös folkhemstragedi, en roman om människor i samhällets utkanter: mera Lars Norén än Fredrik Strage. Det är en stark och gripande text, full av äkthet. ... en angelägen roman och en fin andrabok i ett författarskap som jag tror har förutsättningar att räcka långt, mycket långt.”
Trelleborgs Allehanda

”Prosan närmar sig det magiska, hand i hand med Davids väg in i det psykotiska. Samtidigt har texten ett stadigt realistiskt ben i geografin på det Södermalm i Stockholm som vi får följa från 1950- till 2000-tal. Berättelsen passerar därmed 1990-talets psykiatrireform, något som den har gemensamt med Sara Stridsbergs Beckomberga, också den från i år. Det här är ett sätt att beskriva Ett liv för lite, som en psykiatriskildring. Men det är att reducera boken, som framför allt är romankonst på högsta nivå. Att den inte nominerades till Augustpriset känns märkligt.”
Modern Psykologi

”Den här oerhört sorgliga och snyggt komponerade Södermalmsskrönan gjorde mig både glad och grön av avund. Djupt gripande om två syskon från femtiotal till nutid.”
Philip Teir, Dagens Nyheter 

”... en hudlös folkhemstragedi, en roman om människor i samhällets utkanter: mera Lars Norén än Fredrik Strage. ... Det är en stark och gripande text, full av äkthet. ... Framförallt skildrar han utanförskap och psykisk sjukdom mycket skickligt. ... en angelägen roman och en fin andrabok i ett författarskap som jag tror har förutsättningar att räcka långt, mycket långt."
Kristianstadsbladet

"Den oerhört välskrivna ’Ett liv för lite’ borde bli ett brett och folkligt genombrott för Kristofer Ahlström. En modig berättelse om det moderna Sveriges framväxt, skildrat genom en familjs öde."
Ronnie Sandahl, Aftonbladet

”Den här boken är så fenomenalt bra, stark och gripande att det nästan känns fånigt att den här posten ska mynna ut i en uppmaning att KÖPA. Lik förbannat är det otroligt inspirerande att sånt här fortfarande pågår – att människor orkar ägna flera år åt att förfina berättelser som man kan sukas av. Så sök upp den här i handeln, kasta dig in i den och låt dig svepas med. Fy fan vad bra och PÅ PRICKEN den här boken är. Inte ett wejstat ord, inte en sjaskig metafor, bara rent jävla artisteri. Hatten fucking AV.”
Fredrik Wikingsson

”Romanen är en skarpögd uppgörelse med folkhemmet, den behandlar klass, psykisk sjukdom och normalitet men berättar även innerligt om kärlek, tillhörighet och familjeband samt väcker frågor om vilka vi är, ensamma och i förhållande till uppväxt och arv. Med fingertoppskänsla för gestaltning av miljöer, ett rappt sprakande språk och en suverän förmåga att föra läsaren rakt in i smärtpunkten har författaren komponerat ett mästerstycke för alla generationer att sträckläsa, beröras av och begrunda länge efteråt.”
BTJ

”Inga ironier, inga skämt – Kristofer Ahlströms andra roman ’Ett liv för lite’ är befriande allvarlig. Men allvarlig på ett närmast hypnotiskt sätt. Man kan inte sluta läsa. Stämningar och dialoger återges med ett genomskinligt skimrande språk. Du får ett stycke liv i dina händer. Här finns en angelägenhet man sällan stöter på i ung svensk prosa. … Det är vackert berättat. Svart, men vackert. … ’Ett liv för lite’, den svåra andraboken, stryker under att vi har fått en författare att räkna med framöver. Ambitionen, att följa en familj under flera decennier, är storslagen. Det finns också en politisk analys här, som handlar om vad vi gör med våra svaga, om hur solidariteten i det svenska samhället allt mer har urholkats.”
Dagens Nyheter

" ... i hans skildring av en dysfunktionell familj på gränsen mellan inbillning och verklighet hittar jag framför allt en samtida släkting till Birgitta Trotzig. För helvete, vad bra han skriver! Sinnligt och suggestivt, med hjälp av bilder, rytmiserade satser, snygga klipp och expressiva verb, lirkar sig hans prosa in i läsarens hjärna. Medan många av Ahlströms författarkolleger – inte minst de som liksom han är journalister – idkar en form av oproblematiserande och rättfram realism, ägnar sig han åt att med stor skicklighet från insidan skildra inbillningens väldiga makt i människors liv – genom att också skriva fram inbillningens makt över världen."
Aftonbladet

"Romanen visar ... att Ahlström klarat steget till andraboken med bravur. I den noggrant utmejslade stilen har varje mening vårdats med omsorg - ett språk som anpassar puls och andhämtning efter de båda huvudpersonernas skiftande sinnestillstånd. ... Man kan gott lägga Ahlströms roman vid sidan om Sara Stridsbergs ’Beckomberga’. Båda berättar om effekterna av mentalvårdsreformen, då de stora institutionerna lades ner. De lämnar skiftande svar, men överlåter tvärsäkerheten åt läsaren. Det finns inget bättre skäl att läsa skönlitteratur."
Expressen

” ’Ett liv för lite’ av Kristofer Ahlström är en enastående vacker och sorglig roman om tid som flyr och liv som försvinner in i psykisk sjukdom. Omtumlande, både magiskt och obarmhärtigt om ett modernt Sverige som växer fram och om människor som skulle behöva en helt annan plats att leva på.”
Katrineholms-Kuriren

”När Kristofer Ahlström … följer upp debuten är det med en mer brett upplagd roman som sträcker sig från 1950-talet fram till åren efter millennieskiftet. Skådeplatsen är Södermalm i Stockholm och vi får följa syskonen David och Caroline i en mörk historia om, skulle jag trots allt säga, kärlek. Kristofer Ahlströms språk är rent märkvärdigt och självlysande, gestaltningen är total. … Ahlström tar historien om ett kallt samhälle i mål och får bilder att leva kvar …”
Gotlands Tidningar

”Åh. Wow. Alltså. Jag behöver hitta några nya superlativ nu. Kristofer Ahlströms andra roman ’Ett liv för lite’ är alldeles fantastisk. Och alldeles egen. Jag är imponerad av ... ja det mesta i den faktiskt. Berättelsen och språket. Omfattningen och formen. Känslan och tonen. Det är svårt att beskriva boken. Den har en magisk dimension och ett makalöst språk. ... Det är smärtsam läsning. Det är under huden. ... Det är omtumlande, starkt och poetiskt. Det känns. Om Kristofer Ahlström inte vinner priser för den här enastående romanen blir jag väldigt förvånad.”
Södermanlands Nyheter

”Här imponerar verkligen Ahlström med sitt poetiska språk och sin våghalsiga berättarteknik. Jag älskar att han är så djärv i bilderna, att han brassar på och låter texten dra iväg åt ett oväntat håll.”
Helsingborgs Dagblad 

”Sällan har jag läst något som får mig att vika för så många sidor av älsklingscitat! Mitt liv finns också med i den här boken, jag lär nytt och tänker nytt, imponeras och inspireras. Meningarna rör sig melodiskt i hjärnan. ... Det är stilistisk perfektion, det är vad det är. Varsamt flyter jag mellan bokens verklighet och fantasi, utan att någonsin tappa greppet.”
Dagens bok, betyg 9/10

”Sällan har jag känt så starkt för en romangestalt. Som för David, ’dåren’. Adhdtvillingen till trygga Caroline. ... ’Ett liv för lite’ är ett innerligt porträtt av David och en av dårskapen som den formas utanpå och inuti - av en omgivning som inte ger utrymme för det som är annorlunda. David är fågelungen vars vingar var för färggranna för att få vara kvar. Och läsaren får vara med honom, istället för att inspektera honom. ... Attans, så genomgrundligt Ahlström arbetat. ... Ett poetiskt laddat martyrium, med exakt fångade situationer från en vardag där en brutal verklighet krockar med drömmarens.”
Arbetarbladet

”Den oerhört välskrivna ’Ett liv för lite’ borde bli ett brett och folkligt genombrott för Kristofer Ahlström. En modig berättelse om det moderna Sveriges framväxt, skildrat genom en familjs öde."
Ronnie Sandahl, Aftonbladet

”Ett liv för lite är en uppgörelse med såväl den svenska psykiatrin som med en okomplicerad bild av tvillingskap, om nu någon gick och bar på en sådan. Med säker hand lotsar Ahlström läsaren genom den svåra tematik som psykisk ohälsa utgör. Dessutom gör han det med en berättarteknisk twist.”
Laholms Tidning

”... en drabbande och detaljrik historia om utanförskap, ensamhet och klass. ... en hudlös folkhemstragedi, en roman om människor i samhällets utkanter: mera Lars Norén än Fredrik Strage. Det är en stark och gripande text, full av äkthet. ... en angelägen roman och en fin andrabok i ett författarskap som jag tror har förutsättningar att räcka långt, mycket långt.”
Trelleborgs Allehanda

”Prosan närmar sig det magiska, hand i hand med Davids väg in i det psykotiska. Samtidigt har texten ett stadigt realistiskt ben i geografin på det Södermalm i Stockholm som vi får följa från 1950- till 2000-tal. Berättelsen passerar därmed 1990-talets psykiatrireform, något som den har gemensamt med Sara Stridsbergs Beckomberga, också den från i år. Det här är ett sätt att beskriva Ett liv för lite, som en psykiatriskildring. Men det är att reducera boken, som framför allt är romankonst på högsta nivå. Att den inte nominerades till Augustpriset känns märkligt.”
Modern Psykologi

”Den här oerhört sorgliga och snyggt komponerade Södermalmsskrönan gjorde mig både glad och grön av avund. Djupt gripande om två syskon från femtiotal till nutid.”
Philip Teir, Dagens Nyheter

”Den här boken är så fenomenalt bra, stark och gripande att det nästan känns fånigt att den här posten ska mynna ut i en uppmaning att KÖPA. Lik förbannat är det otroligt inspirerande att sånt här fortfarande pågår – att människor orkar ägna flera år åt att förfina berättelser som man kan slukas av. Så sök upp den här i handeln, kasta dig in i den och låt dig svepas med. Fy fan vad bra och PÅ PRICKEN den här boken är. Inte ett wejstat ord, inte en sjaskig metafor, bara rent jävla artisteri. Hatten fucking AV.”
Fredrik Wikingsson

”Romanen är en skarpögd uppgörelse med folkhemmet, den behandlar klass, psykisk sjukdom och normalitet men berättar även innerligt om kärlek, tillhörighet och familjeband samt väcker frågor om vilka vi är, ensamma och i förhållande till uppväxt och arv. Med fingertoppskänsla för gestaltning av miljöer, ett rappt sprakande språk och en suverän förmåga att föra läsaren rakt in i smärtpunkten har författaren komponerat ett mästerstycke för alla generationer att sträckläsa, beröras av och begrunda länge efteråt.”
BTJ

Visa mer

Ladda ner omslag

Ladda ner 3D-omslag

Ladda ner foton av författaren

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2014-09-24 Genre: Skönlitteratur och relaterande ämnen Thema-kod: Skönlitteratur: allmänt Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137138404 (2014-09-10); E-bok, epub2, 9789137142821 (2014-09-10); Pocket, 9789175034416 (2015-04-15)

Fler böcker av författaren

Sök bland våra böcker och författare

Sök bland våra böcker och författare