Bokförlaget Forum, 2022-01-25

Adlibrispriset 2021 till Melinda Jacobs och Minna Tunberger

Hon hette Esmeralda av Melinda Jacobs och Minna Tunberger tilldelas Adlibrispriset i kategorin Årets fakta 2021. Boken röstades fram till av bokälskare runt om i Sverige och röstningen skedde mellan 16 november–8 december 2021. Engagemanget för 2021 års Adlibrispris var stort och omkring 30 000 personer var med och röstade fram de vinnande böckerna.

Om Hon hette Esmeralda

Lilla Hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda sveks av myndigheterna och tvingades lämna det familjehem som hon hade vuxit upp i sedan sju veckors ålder. I boken Hon hette Esmeralda får vi familjehemsmamman Melinda Jacobs egna ord om vad som egentligen hände.

Esmeralda hittades död i sina biologiska föräldrars lägenhet i januari 2020, tio månader efter att de återfått vårdnaden om henne. I juni gick fallet vidare till Hovrätten och där fälldes mamman för dråp på sin treåriga dotter, och fick åtta års fängelse. I boken får vi följa Melinda Jacobs i hennes sorg, förtvivlan och outtröttliga kamp för förändring – en kamp som leder till en lagändring där man äntligen börjar ta hänsyn till barnets bästa.