Bokförlaget Forum, 2022-12-01

Foto: Gabriel Liljevall

Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige

Under en av sina vanliga löprundor springer åklagaren Lisa dos Santos förbi en stor blodpöl mitt på Årstabron i Stockholm. Då vet hon inte att en ung man föregående kväll lurats till platsen och kallblodigt skjutits ihjäl. Några dagar senare landar mordutredningen på hennes bord.

Med utgångspunkt i det uppmärksammade mordet på Årstabron gestaltar Lisa dos Santos den mörka verkligheten i gängens värld, samtidigt som hon beskriver tillvaron på åklagarkammaren. Det är en unik berättelse om kampen mot den grova brottsligheten som inte har skildrats ur ett inifrånperspektiv tidigare.

I Älskade bror skildrar Lisa dos Santos också rättsväsendets försök att hålla jämna steg med de kriminella gängen när lagarna inte hänger med den tekniska utvecklingen, människor inte vill berätta vad de vet och advokater går över gränsen för sina klienters räkning.

Om författaren:

Lisa dos Santos är åklagaren som satte sig upp mot gängens gangsteradvokater och deras gränsöverskridande metoder. Inom ramen för sitt ämbete driver hon ett målmedvetet arbete mot tung brottslighet, inte minst i många uppmärksammade fall med gängkopplingar. År 2022 fanns hennes namn på Expressens lista över Årets kvinnor.

Röster om boken:

Foto: Gabriel Liljevall

"En lysande skildring av gängbrottslighet och dess bekämpande." BTJ. Betyg 5=briljant

Vi läser alla dagligen nyhetsrapporteringar om det tilltagande gängvåldet och tar del av analyser och debatter, men i 'Älskade bror”'får vi för första gången en skildring av kampen mot gängbrottsligheten inifrån rättsväsendet. Det här är engagerande och spännande läsning som öppnar nya perspektiv på en av vår tids största samhällsutmaningar.” Åsa Lindström, förläggare.

"Jag är övertygad om att åklagare dos Santos är en tuff motståndare i rätten. Det hon också kan är att levandegöra en åklagares arbete, ge en större bild av vad som hänt i Sverige i den undre världen, och framför allt berätta hur hon fyller kampen mot våldet med rättspatos och mod."  Jens Lapidus

”'Älskade bror' är som 'Tunna blå linjen' men om åklagarnas kamp mot gängbrottsligheten – och här överträffar verkligheten fiktionen.” Pascal Engman

Älskade bror kommer även ut som ljudbok inläst av författaren själv.