Bokförlaget Forum, 2022-10-20

Foto: Jeffery Richt

Anders de la Motte nomineras till Svenska Deckarakademins pris

Anders de la Motte är en av de fem författare som kan till få Svenska Deckarakademins pris: Årets bästa svenska kriminalroman. Han nomineras för sin bok Bortbytaren. Det finns tre priskategorier och mottagaren av årets pris avslöjas den 19-20 november vid Svenska Deckarakademins höstmöte. Läs mer om samtliga nominerade författare.

Anders de la Motte har en bakgrund som polis och säkerhetschef. En guldgruva för uppslag och intriger i romanskrivandet. Särskilt intressant tycker Anders är poliskårens hierarkier och strukturer som just den nya romanen Bortbytaren tar sin början i. Boken är den första delen i Askerserien, en spänningssvit som utforskar det annorlunda och avvikande.

Bortbytaren – första delen i Askerserien

Vi möter den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker ser ut att ha chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall gällande ett ungt par blir hon ”befordrad” till chef över den så kallade "Avdelningen för förlorade själar", en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare.

Trots förödmjukelsen dras Asker in i ett av de märkliga fallen. Någon placerar ut olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap och de två senaste är exakta avbildningar av det försvunna paret.

Fallets vindlingar får Asker att kontakta sin barndomsvän Martin Hill, lektor i arkitektur och med ett intresse för ruiner och övergivna platser. Med hjälp av honom och de kantstötta medarbetarna på "Avdelningen för förlorade själar" börjar Asker gräva djupare i fallet. Snart misstänker hon att bortom det till synes banala ruvar en ovanlig sorts ondska.

Kanske rentav ett odjur.

Se ett klipp där Anders berättar om den nya boken

Om Anders de la Motte

Anders de la Motte är författare till en rad prisvinnande och internationellt bästsäljande böcker. De senaste utkommit med den hyllade Årstidskvartetten och den älskade serien Morden på Österlen, som han skrivit tillsammans med Måns Nilsson. Under 2023 gör hans kriminalroman Slutet på sommaren premiär som tv-serie.

Sagt om Anders de la Mottes författarskap

”Han är obegripligt mångsidig … Det kan inte vara möjligt för en person att skriva så diametralt olika böcker, jag börjar misstänka att han är en utomjording.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter