Bokförlaget Forum, 2023-05-23

Foto: Peter Knutson

Systrarnas kamp fortsätter på andra sidan Atlanten

Åsa Hellbergs nya historiska trilogi handlar kärlek, kvinnors levnadsvillkor och rätten till att välja sitt eget liv. Systrarna från Fjällbacka bottnar också i Åsas egen personliga släkthistoria. Den 27 juni utkommer andra delen Aldrig ensam.

Böckerna tar oss med till 1900-talet fram till tidigt trettiotal i Fjällbacka och i USA. I första delen Inte utan min syster möter vi systrarna Anna och Cornelia vill bli den nya sortens kvinnor, fast priset de får betala är högt. Gifter man sig förlorar man sitt arbete.  Ett oäkta barn, en ansvarslös man och förbjuden kärlek drar isär systrarna. Tragedierna följs av år av svårigheter. Det starka band de haft slits sönder av olyckor, kaos och sorg. Var hittar man glädje när hoppet tycks ha gått förlorat?

Teresa Knochenhauer, förläggare:

– Åsa Hellberg gick i bräschen för den svenska feelgoodvågen med sin hyllade romansvit om Sonja. Hon skriver om kvinnor, för kvinnor som kunde varit du. Med sina starka och levande kvinnoporträtt som är hennes signum är det få författare som är så älskade som hon bland sina många läsare. Hon är oerhört produktiv och inte rädd för att pröva nytt – gudskelov – för den historiska inramningen passar henne som hand i handske.

 Åsa Hellberg berättar om sin släkt och den nya boken

Sagt om Inte utan min syster

"I Inte utan min syster har vi ett stycke levande svensk historia." Bohuslänningen

"Berättelsen känns trovärdig och jag vill hela tiden veta vad som ska hända med Anna och Cornelia ... Nu är jag nyfiken på hur Åsa Hellberg ska fortsätta med de andra böckerna." Smålandsposten

Om Aldrig ensam

1909. Aldrig hade väl Charlotta Hellberg trott att högen av hästdynga på Fifth Avenue skulle ge henne en karriär långt mer framgångsrik än hon någonsin vågat drömma om hemma i Fjällbacka. Bland operasångare, industripampar och charmiga kommunister hittar hon den frihet hon drömt om sedan hon var liten.

Systern Sigrid söker istället ett stabilt liv som maka och mor, men bekymren hopar sig då det inte blir några barn. Hon har allt, men ändå inget, och hennes Alexander är sig inte lik.

Deras yngsta syster, läraren Rut, väljer att stanna kvar nära Fjällbacka, där de mest utsatta barnen behöver henne i skolan och de nämnder hon är invald i. Barnauktionerna gör henne förtvivlad, och till sist finns ingen annan råd än att ingripa själv. Att hjälpa dem som har det svårt gör det lättare att bära hemligheten hon döljer för omvärlden.

När de alla förenas i New York är ingenting som det en gång har varit och katastrofen är skrämmande nära.

Aldrig ensam utkommer även som ljudbok och ebok den 27 juni. Inte utan min syster utkom i pocket den 5 maj.