Bokförlaget Forum, 2022-06-30

Foto: Gabriel Liljevall

Anna Fredriksson tar klivet in i spänningsgenren

I över tio år har Anna Fredrikssons romaner älskats av både recensenter och läsare och sålts i över 700 000 exemplar. Hon är även manusförfattare och har skrivit manus till långfilmer och tv-serier som Tisdagsklubben, julkalendern Pelle Svanslös och Rederiet. Med den psykologiska thrillern Minnesförlusten debuterar Anna Fredriksson i spänningsgenren.

Anna Fredriksson:

Foto: Gabriel Liljevall

– Efter 10 böcker i feelgoodgenren kände jag behov av en kreativ kick. Jag älskar psykologiska thrillers, det finns inget bättre än en välskriven spänningsroman där man slipper allt för mycket bestialiskt våld - för det är inte min grej alls. Så jag bestämde mig för att fortsätta att skriva om mellanmänskliga relationer men att göra det i spänningsgenren. Den kräver en mer utarbetad intrig och effektiv dramaturgi, och det är det roligaste jag vet att syssla med.

Hon debuterade med Sommarhuset 2011 och har sedan dess gett ut tio romaner med relationer i centrum. Minnesförlusten blir ett nytt steg i hennes författarskap. I denna psykologiska triller får vi följa en kvinna som vaknar upp på sjukhus utan ett enda minne. En ID-handling visar att hon heter Klara och är 37 år, men ingenting förklarar varför hon har hittats skadad och livlös ute till havs. Tillsammans med psykologen Tim försöker hon nå fram till sanningen om sig själv, men ju mer hon får reda på, desto mer inser hon att någon är ute efter henne. Minnesförlusten är en spänningsroman om identitet och livsval, tillit och komplicerad kärlek.

Ebba Östberg, förläggare och publicistisk chef skönlitteratur:

– Att Anna är en oerhört skicklig författare råder det inga tvivel om. Hennes sätt att bygga trovärdiga karaktärer som läsare och lyssnare verkligen känner för är en av hennes absoluta styrkor. När Anna nu väljer att utforska spänningsgenren märker man att hon utnyttjar sina erfarenheter både som romanförfattare och manusförfattare vilket ger en isande och effektiv thriller som resultat.

Minnesförlusten är den första av tre planerade psykologiska trillers. Nästa bok kommer redan nästa år.

Anna Fredriksson, född 1966, har tidigare skrivit romanerna Sommarhuset, Lyckostigen, Augustiresan, Tisdagsklubben, Avskedsfesten, Mellan himmel och hav, Ett enklare liv, och Vägen till äppelriket. Anna är även manusförfattare och har skrivit manus till långfilmer som Tisdagsklubben och Tjenare Kungen och tv-serier som julkalendern Pelle Svanslös och Rederiet.

Minnesförlusten släpps 19 augusti.

Mediekontakt:

Marie Lok Björk, marie.bjork@bonnierforlagen.se, , +46 76 542 79 70.