Bokförlaget Forum, 2022-07-17

Annie Reuterskiöld i podden Samtal om böcker

Titeln på journalisten Annie Reuterskiölds bok När du dör ska jag vara nära är också det uppdrag hon ger sig själv när coronasmittan når hennes demenssjuka mammas boende. Plötsligt blir ett utdraget avsked akut. Men vad innebär det att vara nära? Och hur når man dit efter att en gång tagit avstånd?

När du dör ska jag vara nära en är av böckerna statsministern läser i sommar.

I podden Samtal om böcker kan du höra Annie berätta om boken.

Samtal om böcker

Vad är en människa utan minnen?

Våren 2020 sprider sig coronaviruset in i samhällets alla vrår och SvD-journalisten Annie Reuterskiöld upplever en förlamande rädsla över att smittan ska ta sig in på demensboendet Silverhöjden, där hennes mamma Eva bor. Mammans sjukdom är en sorg Annie och hennes bröder bär med sig, på olika sätt, varje dag. Ett långt och utdraget avsked som måste göras till normaltillstånd.

Efter en tid kommer beskedet att mamman smittats och Annie bestämmer sig för att göra upp med de svåra minnen som har skapat ett avstånd mellan dem. Hon ger sig själv ett uppdrag – när du dör ska jag vara nära.

Men hur sörjer man en komplicerad relation, och hur närmar man sig någon som inte längre minns? Jakten på närhet tvingar Annie att ställa nya frågor om hur minnet fungerar, och vilken roll det spelar för deras relation.

När du dör ska jag vara nära är en hudlös berättelse om livet som anhörig till någon som drabbats av alzheimer och en gripande skildring av en dotters livslånga försök att komma sin mamma nära.

Sagt om boken

"Det är en vacker och sorglig skildring av en mamma och en dotter som vi kan läsa i framtiden när vi vill förstå hur vi hanterade döden de år vi inte fick vara nära ... Reuterskiöld plockar fram ett sällsynt porträtt där kärleken inte alltid går att ta på, men som heller aldrig försvinner." Aftonbladet

"Vi behöver lyssna på varandra. Få höra hur andra känt inför svåra händelser. Lära, begripa. Annie Reuterskiöld vet hur man förmedlar ... Jag blir rörd av envisheten i denna kamp för att vinna och visa kärlek, att inte ge upp, tro att det finns hopp så länge det finns liv." Dagens Nyheter

"Annie Reuterskiöld, som är journalist och driven skribent, tar sig an uppgiften med respekt och varsamhet ... Det här är en mycket levande och mångsidig skildring. Mot slutet av läsningen stiger tårarna." Barometern

Om Annie Reuterskiöld

Annie Reuterskiöld, född 1980, är politisk kommentator på Svenska Dagbladet och gör tidningens podd Politiken. Hon har tidigare varit anställd på bland annat Sveriges Radio och Expressen. Annie bor på Södermalm i Stockholm tillsammans med sin sambo och har två barn.