Bokförlaget Forum, 2024-05-08

Foto: Kajsa Göransson

Annika Strandhäll i ny självbiografi: ”Jag vill berätta även om det svåraste"

Återigen befinner sig toppolitikern Annika Strandhäll i den mediala och politiska hetluften. Och återigen visar hon att hon står kvar när det blåser. I en personlig och öppenhjärtig bok berättar hon nu om sin bakgrund, de tuffa ministeråren och den allra svåraste krisen; sambons självmord. Att stå kvar när det blåser utkommer i juni.

Foto: Kajsa Göransson

Annika Strandhäll tar än en gång plats i den politiska debatten, som ordförande för S-kvinnor och som ledare för en av arbetsgrupperna i Socialdemokraternas stora reformarbete. Oavsett partisympatier har svenska väljare i Annika Strandhäll en orädd, åsiktsstark och mycket erfaren politiker. Hon kan det politiska spelet – och hon vet vad det kostar att ta plats i det. Som sent som vid förra veckans första maj-tal blev hon till exempel återigen trakasserad av högerextremisterna i NMR.

I den nya boken Att stå kvar när det blåser delar Annika Strandhäll nu med sig av sin personliga berättelse och de avgörande händelser som format hennes person – och politik.

Från Göteborgsförorten Bergsjön till regeringen i Rosenbad

Här skildrar Strandhäll, med hjälp av journalisten Alexander Bygdén, uppväxten i i Göteborgsförorten Bergsjön och hur föräldrarnas skilsmässa lämnade hennes mamma i ett ekonomiskt och socialt utanförskap. För den unga Annika fanns det inte på kartan att hon eller någon i hennes klass skulle kunna bli politiker. Trots det tog hon sig hela vägen till en plats i regeringen och i boken reflekterar hon över hur envishet, slump och det svenska välfärdssystemet påverkat hennes livsresa.

I Att stå kvar när det blåser skildras livet i toppolitikens kulisser, men också offentlighetens baksida. Den största prövningen kom 2019, då Annika var socialminister, och hennes sambo tog sitt liv. I boken beskriver hon hur tillvaron ställdes på ända, beslutet att lämna regeringen och hur hon och parets två döttrar hanterade krisen.

Annika Strandhäll:

– Thomas självmord väckte starka skuldkänslor och frågor om jag hade kunnat göra något annorlunda? Det tror jag drabbar alla närstående i den situationen. Men alla är ju inte också socialminister med starkt engagemang i arbetet mot psykiskt ohälsa... Det har tagit mig de här åren att processa vad det var som hände och jag hoppas att min erfarenhet bidra till att minska det farliga tabut kring depression och självmordstankar.

Om författarna

Foto: Kajsa Göransson

Annika Strandhäll är född och uppvuxen i Bergsjön i Göteborg. Hon har en bakgrund som statsråd och chef för Socialdepartementet, socialförsäkringsminister, socialminister och miljö- och klimatminister och är idag riksdagsledamot och ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet. Annika bor med sina två döttrar på Södermalm i Stockholm.

Alexander Bygdén är frilansjournalist. Han har tidigare skrivit reportageböckerna Vända på varje sten (2022), Spökindustrin En bluffmakares bekännelser (2020) samt romanen Padelkriget (2021).

Att stå kvar när det blåser ges ut den  5 juni 2024.

Kontaktperson Lisa Tallroth, lisa.tallroth@bonnierforlagen.se