Bokförlaget Forum, 2024-05-03

Foto: Bonniers Bokklubb

Årets Bok 2024 – de är nominerade

Årets Bok är litteraturpriset där vinnaren röstas fram av läsarna. För nionde året i rad presenterar Bonniers Bokklubb Årets Bok – folkets litteraturpris. Nu står det klart vilka tolv böcker som Bonniers Bokklubbs redaktörer nominerat till Årets Bok 2024. Tre titlar ges ut på Forum: Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén, Hemkomsten av Kate Morton samt Vinterharen av Paula Lichtarowicz.

Röstningen är därmed öppen. Det går bra att rösta på sin favorit en gång om dagen fram till 1 september. Prisutdelning äger rum i september.

Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén

Motiveringen lyder:

Vilken pärla! 89-årige Bo flyttar in i våra läsarhjärtan! 
Efter att hustrun flyttat till ett demensboende i Östersund, bryts Bos ensamhet nästan bara av hemtjänstens besök. Tur att han har sin älskade Sixten – jämthunden som sonen börjat prata om att ta ifrån honom … En berörande, tankeväckande och ömsint historia som går rakt in i hjärtat.

Hemkomsten av Kate Morton

Motiveringen lyder:

Storslaget och fängslande familjedrama! 
Australien 1959. En familj hittas död vid en flod där de haft picknick. Sextio år senare upptäcker journalisten Jess ett samband mellan hennes egen släkt och den olösta mordgåtan. En uppslukande tegelstensroman som trollbinder med chockerande mörka hemligheter, lockande miljöer och sinnrik intrig.

Vinterharen av Paula Lichtarowicz

Motiveringen lyder:

Oförglömlig roman som får hjärtat att brista! 
När andra världskriget rasar deporteras Lena och hennes lilla dotter till Sibirien. Där handlar allt om överlevnad, men i iskylan tänds också en omöjlig passion … En känslostark, berörande berättelse som levandegör historien, och trots alla fasor skänker hopp om människors förmåga till kärlek och försoning.