Bokförlaget Forum, 2022-04-21

Foto: Anna-Lena Ahlström, Getty

Åsa Hellberg tillbaka med ny serie om sin egen kvinnliga släkthistoria

Kärlek, självständighet och rätten till att välja sitt eget liv. Succéförfattaren Åsa Hellberg är tillbaka. Denna gång med den nya bokserien Systrarna från Fjällbacka som bottnar i hennes egen personliga släkthistoria. I augusti utkommer första delen Inte utan min syster.

Serien kommer att bestå av tre delar, inspirerade av kvinnoöden från Åsas egen släkt. Böckerna utspelar sig i början av 1900-talet fram till tidigt trettiotal i Fjällbacka, på svenska landsbygden och i USA. För kvinnor på den tiden fanns två alternativ. Gift dig och bli underställd din make, eller behåll din frihet genom att förbli ogift.

I första delen Inte utan min syster får vi lära känna Åsas gammelfarmor Anna. Hon och hennes syster Cornelia växer upp på en gård utanför Fjällbacka. De båda bestämmer sig för att studera och utbilda sig till sjuksystrar, ett yrke som på den tiden och långt in på 1900-talet, krävde att du var ogift.  För systrarna ser framtiden ser hoppfull ut. Men efter bara några år ändras tillvaron drastiskt. De glider ifrån varandra när Anna tvingas kämpa för sin överlevnad och Cornelia måste ge upp sina drömmar.

Vad kan vi förvänta oss från din nya bokserie?

Koskit och strävsamhet. Vissa kvinnor i serien har det oerhört svårt. Det var inte bättre förr, kan vi väl konstatera. Men visst finns det också glädjeämnen i serien, det är ju trots allt en feelgood, även om det den här gången är helt befriat från glitter och glamour.

Hur har det varit att skriva om sin egen släkthistoria?

Jag kände inte min gammelfarmor Anna innan jag började skriva, men nu har jag, efter mycket research och egen fantasi, träffat en av de finaste människor jag har fått äran att skriva om. Hennes syster Cornelia var på sätt och vis enklare, för om henne finns det många berättelser och anekdoter. Men om Anna berättas bara en historia, och den hoppas jag att jag kan nyansera med min bok. Jag vill ge henne plats och utrymme i släkthistorien.

Utgivningsdag 9 augusti, ljudbok 21 juli. Uppläsare: Anna Maria Käll

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta:

Marie Jungsand, marie.jungsand@bonnierforlagen.se, +46 76 542 80 74