Bokförlaget Forum, 2022-11-08

Bakom kulisserna på hästgården

Nattryttarna är C Mores nya stora svenska dramasatsning i tre delar – fritt baserad på de omskakande händelser som förekom på ett välkänt ridcenter under 1990-talet. Huvudrollen spelas av Jonas Karlsson. Ulf Kvensler (Vår tid är nu och Sarek) har skrivit manus.

En sann berättelse om medberoende och om gränslös kärlek till hästar

De sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm från 1980-talet och in på 2000-talet har tidigare rönt stor uppmärksamhet i media.

Händelserna på hästgården är familjens egen berättelse om vad som pågick bakom kulisserna på gården och om den psykiska och fysiska terror som de levde med.

Det är år 1983 när fjortonåriga Anna Bohlin får sin första häst: Solitär. Hela Annas liv kretsar kring hästar. I stallet där Solitär inackorderas finns en man i 30-årsåldern som är vida känd för sina hästkunskaper och sin exceptionella förmåga att lyfta både ryttare och hästar till nya nivåer. Mannen börjar snart hjälpa Anna med ridningen och lovar att göra henne till en stjärnryttare. Det hände aldrig, istället fick de fyra barn tillsammans.

Händelserna på hästgården är en sann berättelse om medberoende, om gränslös kärlek till hästar, om att bli berövas in tonårstid och att många år senare inse att man inte varit den mamma ens barn behövt. I boken får vi även möta barnen – Sophie, Stephanie, Fredrik och Josephine – som ger sina perspektiv om hur det var att växa upp på gården.

Boken är skriven i samarbete med journalist Ulrika Fåhraeus.

Anna Bohlin har levt en stor del av sitt liv på den hästgård som i media uppmärksammats för de sexuella övergrepp som pågick där under många år. Redan som fjortonåring drogs hon in i Jerrys garn och tillsammans får de fyra barn. Jerry avled 2018 och nu har journalist Ulrika Fåhraeus tillsammans med Anna och barnen skrivit berättelsen om vad som pågick bakom kulisserna. I dag lever Anna som sambo i ett sunt förhållande och arbetar som varuhuschef. 

Ulrika Fåhraeus är journalist sedan tidigt 1990-tal. Hon började sin karriär som nyhetsjournalist, men har med tiden specialiserat sig på hästsport. År 2005–2016 skrev hon i Tidningen Ridsport. Hon driver i dag en av Sveriges största hästbloggar, Ponnymamman.