Bokförlaget Forum, 2024-06-03

Foto: Jeffery Richt

Anders och Anette de la Motte: "Vi älskar pusseldeckargenren och vi älskar Italien."

Benvenuti in Italia! Anders de la Motte är en av våra mest framgångsrika deckarförfattare. Hans hustru Anette, språklärare och läromedelsförfattare med italienskt påbrå har spelat en avgörande roll i dessa framgångar. Nu debuterar de som författarduo. Ett fall på Capri är första delen i deras pusseldeckarserie Mord under solen.

Sol, hav, mat, vin – och så ett mystiskt dödsfall

Historieläraren Hugo Lind reser på en mat- och kulturresa till Capri tillsammans med en grupp andra nordbor. Arrangör är Belmonte Travels med den kunniga och kluriga Lara i spetsen. Stämningen är hög och gruppen njuter av allt som paradisön har att erbjuda. Men en skugga faller över idyllen då en kropp hittas i vattnet nedanför den beryktade Salto di Tiberio-klippan.

Anders du är ju en bekant figur för många spänningsälskare med flera både populära och prisade deckare i bagaget och nu har du fått sällskap vid din sida av ingen mindre än din fru Anette. Berätta om valet att skriva tillsammans.

Det är egentligen förvånande att vi inte börjat långt tidigare. Redan vid vår allra första date, som varade i över fem timmar, samtalade vi nästan uteslutande om böcker och det samtalet har fortsatt genom hela vårt äktenskap. Vi är också båda skrivande personer. Anette i egenskap av erfaren läromedelsförfattare och språklärare och Anders i egenskap av mångsidig spänningsförfattare. Vi har alltid sporrat varandra i våra karriärer och att vi nu skriver tillsammans är ett naturligt steg.

Foto: Jeffery Richt

Berätta vad det var som fick er att komma på idén att skriva en pusseldeckarserie som utspelar sig i Italien tillsammans?

Vi älskar pusseldeckargenren och vi älskar Italien. Att valet föll på Italien för vår gemensamma nya serie kändes självklart, dels för att miljöerna stämmer väl in på pusseldeckarens krav på exotiska platser, dels för att Anettes pappa är italienare och hon därmed har tillbringat mycket tid i landet.  Under våra nästan trettio år tillsammans har vi rest över hela Italien, men vår allra första resa gick just till Capri så den platsen fick även bli resmålet för första delen i Mord under solen. Tanken är att vi ska ta med våra läsare på en resa genom Italiens många härliga regioner där de får ta del av just den regionens unika historia, kultur, mat- och vintraditioner. Kryddat med spänning och mord naturligtvis!

Och om ni kort skulle beskriva handlingen i första delen Ett fall på Capri.

Foto: Jeffery Richt

I fokus för berättelsen står historieläraren, tillika änklingen Hugo Lind som beger sig till Italien för att hitta sin livsgnista igen – och den karismatiska och effektiva reseledaren Lara Belmonte och här finns förstås också ett riktigt härligt och spretigt persongalleri som det ska vara i en pusseldeckare. Olikt andra pusseldeckare inleds boken med att en kropp hittas i vattnet nedanför den beryktade Salto di Tiberio-klippan och i fickan på den döde hittas även en broschyr från Belmonte Travels. Läsaren vet således att någon är död redan innan vi lärt känna vårt resesällskap.

Läsaren får sen lära känna ett glatt och brokigt sällskap som tussas samman under midsommarveckan, proffsigt guidade av Lara Belmonte som känner varje vrå värd att besöka. Sällskapet får t.o.m fira midsommarafton i Villa san Michele. Stämningen är hög och gruppen njuter av allt som paradiset har att erbjuda. Det är sol, hav, mat, vin och så ett mystiskt dödsfall som vår nogsamma Hugo Lind finner synnerligen intressant och tillsammans med den kluriga Lara försöker de lista ut vem i sällskapet som kan vara den skyldiga… för visst har de alla motiv. Och vem den döde är blir även det en gåta för läsaren att försöka lista ut längs vägen.

Nu blir man ju lite extra nyfiken på om det månne finns någon igenkänning mellan er två och Hugo och Lara?

Haha, alla huvudpersoner innehåller nog vissa drag av författarna. Hugo och Lara är nog ganska lika oss till utseendet, kan man tänka sig och kanske också lite till sättet. Men Hugo är betydligt händigare än vad Anders är 😀.

I nästa bok hamnar vi i Amalfi – vill ni berätta lite mer om tanken med serien framåt?

Genom hela serien får vi följa historieläraren Hugo Lind och Lara Belmonte, innehavare av Belmonte Travels. Resebyrån anordnar resor för skandinaviska gäster och det ger oss möjlighet att skapa olika dynamiska grupper för varje resa, samtidigt som läsarna känner igen sig i formen och upplägget. Vi vill att ni ska känna er som en av gästerna i resegruppen, få ta del av allt det vackra och känna dofterna och smakerna. Man ska genom våra böcker känna som om man vore där.

Nästa resa går till vackra Amalfi dit en framgångsrik företagarfamilj i konfektyrbranschen bokat en kombinerad jobb- och semesterresa med Belmonte Travels. Hemligheter och konflikter som länge legat och pyrt stiger såklart snabbt till ytan när de olika familjemedlemmarna, tillika framtida arvingarna till konfektyrimperiet, tvingas att tillbringa veckan tillsammans. Snart befinner sig Lara och Hugo mitt uppe i en ny mordgåta.

Hur har det varit att skriva ihop?

Väldigt roligt såklart! Vi har haft många spännande diskussioner och glada skratt längs vägen och vi känner väldigt mycket för våra karaktärer och miljöer. Dessutom har vi haft stor hjälp i processen av Anettes kusin Anita di Pietro som är kökschef på fantastiska familjerestaurangen Trattoria Di Pietro ungefär en timme öster om Neapel. Anita har hjälpt oss med allt från maträtter och viner, till italienska uttryck och gester och hon har såklart rest med oss både till Capri och Amalfi. Anita är lite av ett italiensk naturfenomen.

ITALIENSK PARLÖR

en deckare = un giallo

ett mord = un omicidio

en mördare = un assasino

en misstänkt = un sospetto

en fara = un pericolo

en polisman = un carabiniere

en hämnd = una vendetta

Om författarna

Anders de la Motte är före detta polis och säkerhetschef och en av Sveriges mest uppskattade spänningsförfattare. Hans böcker är översatta till närmare trettio språk och har sålts i miljonupplagor världen över. Han har belönats med en rad priser, bland annat Svenska deckarakademins debutantpris 2010 och priset för bästa svenska kriminalroman 2015. Ett fall på Capri, som han skriver tillsammans med sin hustru Anette de la Motte, är hans fjortonde bok.

Anette Ferragamo de la Motte är tidigare språklärare, läromedelsförfattare och redaktör. Anette har italienskt påbrå med familj både i Kampanien och Emilia-Romagna där hon tillbringade mycket tid under sin uppväxt. I vuxen ålder har hon rest över hela Italien men återvänder ofta till byn Melito Irpino i närheten av Neapel, där hennes familj sedan fyra generationer tillbaka driver den välrenommerade trattorian Antica Trattoria Di Pietro. Ett fall på Capri, som hon skriver tillsammans med sin make, är hennes skönlitterära debut.