Bokförlaget Forum, 2020-08-26

Foto: Linda Klemner/Klemner Studio

Berättelsen om Kevinfallet: ”Vi ville bara hjälpa till”

Kevinfallet är ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall någonsin, och rättsskandalen var ett faktum när dokumentären Fallet Kevin sändes i SVT:s Dokument inifrån. Det ledde så småningom till att Christian och Robin, endast sju och fem år gamla när de förklarades skyldiga, rentvåddes från alla misstankar.

Nu kommer deras drabbande bok: Berättelsen om Kevinfallet. Här får vi följa deras resa in i mörkret, och vägen tillbaka till upprättelse. 

”Mamma, jag orkar inte mer. Jag orkar inte prata med polisen mer. De bara fortsätter och fortsätter prata med mig. Jag vill inte. Jag vet inget. Varför fortsätter de med samma frågor?”

Berättelsen om Kevinfallet

När lille fyraårige Kevin en sommardag 1998 hittas död i Arvika lamslås samhället av sorg samtidigt som den värmländska staden hamnar i omvärldens blickfång. Tragedin är ett faktum och det är från dag ett stor press på polisen att hitta den skyldige. Föga anar familjen Karlsson-Dahlén att sönerna Christian och Robin, sju och fem år gamla, några månader senare ska förklaras skyldiga till Kevins död. Trots att det inte finns några konkreta bevis. Familjens liv slås i spillror över en natt. 

De sociala myndigheterna tar vid och det går till och med så långt att man gör försök att familjehemsplacera barnen, och det ska dröja nästan tjugo år innan fallet granskas ordentligt.

I boken berättar Christian, Robin och deras familjemedlemmar med egna ord om skandalen som förändrade deras liv i grunden, om övergreppen från myndigheterna och om den nära tjugo år långa resan i skam och tystnad fram till oskyldigförklarandet 2018. 

Ur förordet

Det här är en bok om en familjs resa. Bakom kulisserna. I en positiv anda. Ingen offerkofta på. Det är denna familjs starka band till varandra som har gjort det möjligt att uthärda det helvete som de levt i under 20 år. Deras kärlek till varandra. Deras förståelse för varandra. Det är deras sanning som kommer fram i den här boken. Läsaren kommer också att för första gången få ta del av Kevins mamma Teres tankar och upplevelser. Hon har konsekvent avböjt alla medieförfrågningar under 20 års tid, men har under denna boks tillblivelse varit tillgänglig på ett fantastiskt sätt. Kevins pappa Patrik finns med i delar av boken för att förstärka och belysa bägge familjernas erfarenheter av polis och sociala myndigheter, samt Kevins mormor Monica som tog beslutet att skydda sin dotter och stå upp för sitt barnbarn det ödesdigra året 1998. Läsaren kommer också att få lära känna Kevin i boken. En pojke som älskade att cykla över allt annat på jorden. En sorglös grabb som levde varje minut av sitt liv med ett leende på läpparna. Han hade varit 26 år idag. Men ödet ville annorlunda.

Från vänster: Eva Dahlén, Christian Karlsson, Annika Karlsson, Robin Dahlén och Weine Dahlén. Foto: Linda Klemner

Berättelsen om Kevinfallet handlar om vad som händer när de samhälleliga instanser som är satta att skydda oss istället sviker oss, men framförallt är det en berättelse om styrkan i mänsklig gemenskap, om att mot alla odds överleva som familj och komma ut på andra sidan, starka och enade.