Bokförlaget Forum, 2023-11-03

Foto: Peter Knutson

Bobby har fått nog av hedersförtryck: ”Jag vägrar vara tyst längre

Nästan en miljon svenskar har sett dokumentärfilmen, Who the fuck is Bobby? (2021) och det har gett Bobby Oduncu en ny uppgift i livet: som förebild för tusentals unga människor.

Bobby och hans mamma Emelin tar dagligen emot brev och meddelanden från ungdomar som lever i hederskontext. Här finns de som söker tröst och stöd kring hur de, likt Bobby, kan ta sig igenom de svåraste stunderna i livet.

Bobby:

Foto: Peter Knutson

– Att vara homosexuell i ett samhälle med både hederskultur och tystnadskultur innebär dubbla bördor: Jag kan inte leva enligt normen och jag måste dölja det. Men med tiden har jag insett att jag är långt ifrån ensam. Det finns fler som bär på denna dubbla börda och rädsla. Så jag ser det som min plikt att skriva den här boken, för att bryta tystnaden och utmana den kultur som håller oss i sitt grepp.

Boken Who the fuck is Bobby? är en djupdykning i Bobbys komplicerade relation med fadern och hans uppväxt i en oförstående omgivning. Det är tydligt att Bobbys berättelse, där också hans mamma och pappa öppnar upp kring det mest smärtsamma, har varit väldigt viktig och erbjudit identifikation för många människor, inte minst för dem som lever i hederskontext.

– Syftet med min berättelse är inte att du ska välja sida, utan att du ska förstå den komplexa verklighet som familjer som min lever i, understryker Bobby.

Boken Who the fuck is Bobby? tar upp dels upp det som inte fick plats i den ursprungliga 58-minuters filmen, men tillsammans med Nisti Stêrk delar också Bobby med sig de hjärtskärande händelser som inträffade efter att kamerorna stängts av. Bobby och hans familj har på kort tid upplevt dödsfall och sjukdom som tvingat dem att ompröva sig själva. Läsaren får följa med i Bobbys kamp för att resa sig, gång på gång, efter livets käftsmällar.

Nisti Stêrk:

– Varför skriva en bok efter en framgångsrik film? Därför att efterfrågan är enorm! Jag kan inte hitta någon berättelse som liknar Bobbys, om en icke-vit miljö där kärnfamiljen är helig. Och det kan inte de lärare och skolpersonal vi har pratat med heller. Nu råkar Bobbys upplevelser handla om att vara gay man i en intolerant miljö, men samma erfarenheter kan delas av någon annan. Det är många som lider i det tysta.

Boken ger också en inblick i en glamorös kändisvärld. Som frisör har Bobby har arbetat med världsstjärnor som Pink, Sting, Victoria Silverstedt mfl. Och till salongen i Stockholm kommer den svenska artisteliten, tv-personligheter och skådespelare. Många av dem har genom åren blivit nära vänner med Bobby. Carola, Carolina Gynning, Danny Saucedo, Molly Sandén och systrarna Graaf är några av dem som förekommer i boken.

Om författarna

Bobby Oduncu är en av landets mest eftertraktade frisörer och en välbekant profil i Stockholms kändisvärld. Bobby växte upp i en kristen ortodox familj i Södertälje. Bobby förstod tidigt att han är gay men när han tog modet till sig att berätta ville delar av släkten, och framförallt inte hans djupt troende pappa, acceptera det.

Nisti Stêrk är producent, manusförfattare och skådespelerska. Hon har skrivit och producerat flertal filmer, teater, radiokrönikor och böcker och varit skribent på Stockholm City och Göteborgsposten År 2021 gjorde hon den hyllade tv-dokumentären Who the fuck is Bobby? som också vann året bästa film på QX gaygalan 2022.Nisti har även producerat filmen Arvet efter Fadime - om hederproblematiken i Sverige.

Who the fuck is Bobby? utkommer 29 november.