Bokförlaget Forum, 2023-02-07

Foto: Karl Nordlund

Bögen är lös Årets bok på QX Gaygala 2023

Edvin Törnblom tog storslam på QX Gaygala 2023 där han blev flerfaldigt prisbelönt: Årets Bok för Bögen är lös, Årets Duo tillsammans med poddkollegan Johanna Nordström och Årets HBTQ.

Foto: Karl NorlundQX Gaygala hölls för tjugofemte året i rad och gick av stapeln på Cirkus i Stockholm.

”Bakom varje bög står kvinnor, det har det gjort i den här boken också”, sa Edvin under prisceremonin och tackade ett gäng kvinnor som har hjälp honom att driva projektet i land.

Edvin Törnblom, född 1996, är komiker och programledare med flera radio- och tv-produktioner i ryggen. Varje vecka driver han den populära podcasten Ursäkta, som har över 200 000 lyssnare.

Om Bögen är lös

Hur kommer det sig att vissa personer föds som bögar? Varför beskylldes vår första homosexuella kung för att ha orsakat digerdöden? Och varför älskar vi bögar kvinnliga popartister?

Edvin Törnblom tar ett brett grepp om ämnet hbtqi och diskuterar ärligt de tankar och händelser som präglat hans liv som homosexuell – från en uppväxt utan queera förebilder till viktiga insikter om hur kampen för rättvisa kan föras vidare. Allt formulerat med den vrickade humor som gjort honom till en framstående röst i sin generation.

Sagt om boken

”… det är ofiltrerat, ärligt och humoristiskt … en välbehövlig storebror för den som likt Törnblom saknar hbtq-förebilder under uppväxten.” BTJ

”Den prydliga lilla boken gör det som ens mattelärare försökte göra hela högstadiet: makes learning fun. Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins träffsäkra humor och för mig till en otroligt trygg plats – en plats fylld av igenkänning.” Tidningen Ergo