Bokförlaget Forum, 2022-03-03

Foto: Gabriel Liljevall

Boken om Markoolio, mörkret och den rosa bubblan

Marko Lehtosalo, känd under artistnamnet Markoolio, är en av våra mest folkkära artister och underhållare. Nu kommer Markoolio – mörkret och den rosa bubblan – den osannolika berättelsen om hur en dömd ungdomsbrottsling från Orminge utanför Stockholm blev en av Sveriges största artister.

Marko Lehtosalo:

– Jag känner en slags skräckblandad förtjusning just nu. Boken har rivit upp gamla sår från barndomen och jag har berättat saker som jag hållit hemligt, mycket för att skydda morsan. Men hon vill att jag ska berätta, och om min historia kan hjälpa någon annan så känns det värt det. Samtidigt har det varit en rolig resa att påminnas om alla turnéer och allt jag gjort, jag har trots allt varit verksam artist i 24 år nu.

Han slog igenom med artistnamnet Markoolio 1998 med hiten Sommar och sol, och har sedan dess skapat otaliga hitlåtar. Marko Lehtosalo är dessutom skådespelare för både teater, film och TV och har varit programledare för bland annat Talang och Melodifestivalen.

För Markoolio var livet en skön fest och allt ett skämt – för Marko Lehtosalo var livet en kamp. Mot styvfarsans slag med bältet, mot morsans spritmissbruk och mot att hånas i skolan för märkeskopior och skidor hittade i soprummet. Med Markoolio skapade Marko Lehtosalo en hitmaskin och tog listorna med storm.

Han kastades in i ett framgångshjul som snurrade allt snabbare. Samtidigt bar han på mörka minnen från barndomen. I ett uppmärksammat sommarprat 2018 avslöjade Marko hemligheterna som han och hans familj burit på i så många år – nu berättar han för första gången hela sin historia. Och det är ingen slump att Marko har valt att göra boken tillsammans med journalisten Gustav Gelin.

Foto: Gabriel Liljevall

Gustav Gelin:

– Vi är barndomsvänner och det har varit en stor fördel att jag kan Markos historia, även om det har kommit fram väldigt många nya saker under alla timmar som vi suttit och pratat. Men om någon ens kommit på tanken, när jag och Marko stökade runt på syslöjden i åttan på Myrsjöskolan, att vi 30 år senare skulle skiva en bok ihop så skulle vi bara garvat. Det hade varit så fullständigt orimligt. Men nu har vi gjort det och det har varit en spännande, känslomässig och stundtals lätt kaotisk resa genom minnenas allé.

Markoolio – mörkret och den rosa bubblan ges ut den 22 mars.

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta:

Marie Björk, marie.bjork@bonnierforlagen.se