Bokförlaget Forum, 2024-05-15

Foto: Gabriel Liljevall

Boken som ger hela bilden av SD:s trollfabriker

Kalla faktas pågående avslöjande om Sverigedemokraternas trollfabrik tar avstamp i journalisten Eigil Söderins granskning. Under valrörelsen 2022 var han först med att avslöja SD:s dolda nätoperationer. I höst kommer Söderins bok Rädda landet – Sverigedemokraternas trollfabrik och striden om verkligheten som går till botten med de strategier och metoder som tagit SD hela vägen till regeringsinflytande.

I boken Rädda landet berättar Sverigedemokraternas nätkrigare om hur de i hemlighet spridit desinformation och orkestrerat hatdrev mot politiska motståndare: Muhammedkrisen 2006, regeringenskollapsen 2014 och korankravallerna 2022 kan alla kopplas till SD.

Eigil Söderin visar också hur SD:s trollfabrik bara är en beståndsdel i större politisk strategi med syfte att skapa oro och kaos.

Eigil Söderin:

– Partiet gynnas inte bara av samhällskriser. De skapar dem.

I Rädda landet beskriver Söderin hur Sverigedemokraterna, med trollkonton och andra ljusskygga aktiviteter på nätet, har lyckats styra hela det politiska samtalet åt ett högerradikalt håll. I boken går Söderin tillbaka till partiets genombrott och spårar vad som låg bakom det radikala skiftet i migrationsdebatten 2015 och hur det ledde fram till Tidösamarbetet.

Han beskriver hur avgörande draghjälpen från etablerade politiker och medier har varit för SD:s etablering och ökade inflytande.

Eigil Söderin:

Foto: Gabriel Liljevall

– Idag ser vi hur både röda och blå politiker backar förslag om inskränkningar av rättstaten som tidigare hade avfärdats som auktoritär DDR-politik. Jag vill hjälpa läsaren att förstå hur vi hamnade här. Varför har nätkulturen kommit att domineras av högerextrema troll och SD-retorik? Och samtidigt har denna avhumaniserande retorik, konspiratoriska idéer och aggressiva debattstil börjat tränga in i politikens mittfåra. De här sakerna hänger ihop och i boken berättar jag hur.

Om författaren

Eigil Söderin har granskat högerextremism i 15 år och nominerats till fem guldspadar, vunnit guldskölden sam tilldelades tidskriftspriset för årets granskning 2022. Han arbetar som grävchef på tidningen Dagens ETC.

Rädda landet – Sverigedemokraternas trollfabrik och striden om verkligheten ges ut recensionsdag 15 oktober.

Mediekontakt

Lisa Tallroth, lisa.tallroth@bonnierforlagen.com