Bokförlaget Forum, 2021-03-31

Foto: Caroline Andersson Renaud

Bokförlaget Forum släpper familjens berättelse om händelserna på hästgården

De sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har tidigare rönt stor uppmärksamhet i media. Nu kommer familjens egen berättelse Händelserna på hästgården som handlar om vad som pågick bakom kulisserna och om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med.

Anna Bohlin, som har skrivit boken tillsammans med journalisten Ulrika Fåhraeus, var bara 14 år när hon själv föll offer för mannen som lovade att göra henne till stjärnryttare. Det hände aldrig, istället fick de fyra barn tillsammans. Händelserna på hästgården är en sann berättelse om medberoende, om gränslös kärlek till hästar, om att bli berövad sin tonårstid och att många år senare inse att man inte varit den mamma ens barn behövt.

Anna Bohlin:

– Det har varit en oerhört utmanande och känslosam process att skriva den här boken tillsammans med Ulrika och mina barn. När vi började med boken för 2,5 år sedan kände jag ett behov av att få berätta min historia för att någonstans kunna gå vidare. Jag kan i dag känna en stor sorg över att jag inte kunde ta mig ur situationen i tid. Arbetet med boken har förstärkt den känslan. När jag får frågan om jag skulle gjort något annorlunda i dag om jag kunde backa bandet, så är mitt svar ja. Jag skulle ha berättat som det var för polisen 1991.

Ulrika Fåhraeus:

– Företeelsen med män som tar för sig av ungdomar går långt tillbaka inom ridsporten och är något som länge har kunnat pågå relativt obehindrat. Det har varit, och är ännu en del av en kultur där unga människors kärlek till hästarna utnyttjas på olika sätt. Att få skriva boken om Anna och hennes familj har varit att få djupdyka inte bara i deras liv, utan också i en problematik som återfinns även i många andra sporter.

Adam Dahlin, förlagschef på Bokförlaget Forum:

– Händelserna på hästgården är ett smärtsamt men viktigt vittnesmål. Den berättar om manipulation, medberoende, vuxnas svek och den närmast sektliknande miljö som möjliggjorde övergreppen under så lång tid. Anna har med stort mod och självrannsakan berättat den härhistorien för att den aldrig ska behöva hända igen någon annanstans.

Anna Bohlin har levt en stor del av sitt liv på den hästgård som uppmärksammats i media för de sexuella övergrepp som pågick där under 80- och 90-talen. När hon kom till gården som tonåring var det med drömmar om en karriär som stjärnryttare, men så blev det inte. Istället fick hon fyra barn med mannen och var in i det sista den som städade upp efter honom. I dag lever hon som sambo i ett sunt förhållande och arbetar som varuhuschef.

Ulrika Fåhraeus är journalist sedan tidigt 1990-tal. Hon började sin karriär som nyhetsjournalist, men har med tiden specialiserat sig på hästsport. År 2005–2016 skrev hon i Tidningen Ridsport. Hon driver i dag en av Sveriges största hästbloggar.

Händelserna på hästgården – Familjens berättelse kommer ut den 7 juni. Författarporträtt och bokomslag finns att ladda ner här.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund • 0733 338840 • magdalena@highlandpr.se