Bokförlaget Forum, 2019-04-09

Foto: Magnus Ragnvid

Camilla Läckberg bryter mark med den nya romanen "En bur av guld"

Deckardrottningen Camilla Läckberg tar efter tio böcker i Fjällbackaserien ett nytt kliv i sitt författarskap och skapar en roman med ett tydligt feministiskt budskap. I den nya boken En bur av guld möter vi den tuffa och drivna Faye som samtidigt brottas med ett mörker.

Om huvudpersonen Faye:

"Jag ville göra Faye så komplex och mångfacetterad som möjligt, ja, mänsklig. Jag tror att många kommer att känna igen sig i Fayes känslor och hur hon tampas med vissa delar av sig själv.

”Jag är trött på att dela in och klassificera kvinnor i onda och goda”, berättar Camilla Läckberg i en intervju av SelmaStories.

En roman om svek, upprättelse och hämnd

 ”De flesta kvinnor – hur rika och lyckade de än är – har blivit bedragna av en man. Ändå har de tigit. Bitit ihop. Varit storsinta. Visat förståelse och ursäktat. Tröstat barnen när han inte dykt upp som utlovat. Slätat över när han sagt nedvärderande saker. Fortsatt bjuda in hans föräldrar till barnens födelsedagar fast de valt sida vid skilsmässan och glatt kommit med kommentarer om hur fantastisk hans nya kvinna är. För det är så kvinnor gör. De vänder vreden inåt. Mot sig själva. De tar inte plats och kräver inte rättvisa. Fina flickor slåss inte. Fina flickor höjer inte rösten. Det är något kvinnor får lära sig från början. Kvinnor tar emot, bär ansvaret för alla relationer, sväljer sin stolthet och förminskar sig till utplåningens gräns. Faye var inte den första kvinnan i världshistorien som blev förnedrad av sin man, som behandlades som en idiot, som byttes ut mot en yngre version. Men nu är det slut på det, tänkte Faye. Tillsammans är vi starka och vi tänker inte längre vara tysta.” 

På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make, en älskad dotter och en lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för sin mans skull har hon gett upp allt.  När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd. 

En bur av guld är en drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad men som tar kontroll över sitt eget öde.

Camilla om inspiration och om mod att våga göra något nytt

– Efter Häxan, den senaste Fjällbackaboken som blev en väldig succé för mig, kände jag ett behov av att utmana mig själv som författare. Jag behövde bestämma mig för om jag skulle fortsätta att vara bekväm eller våga – och jag vågade! Jag ville utforska vad som händer när en kvinna har fått nog och sliter sig loss från normerna om vad en kvinna kan och får göra.

Om Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är en av Sveriges mest lästa och älskade författare. Hennes tio böcker i Fjällbackaserien har sålt i över 22 miljoner exemplar i 60 länder. Hon är även en framgångsrik affärskvinna och en av grundarna till Invest In Her, ett investmentbolag som verkar för kvinnligt entreprenörskap och ökad jämställdhet.