Bokförlaget Forum, 2023-09-20

Foto: Gabriel Liljevall

Caroline Engvall belönas med Guldäpplejuryns särskilda pris

Författaren och journalisten Caroline Engvall tilldelas Guldäpplejuryns särskilda pris 2023. Utmärkelsen delas ut till en eller flera personer, oftast utanför lärarkåren, som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.

Motiveringen lyder

"Caroline Engvall, författare och journalist specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet tilldelas Guldäpplets särskilda pris 2023 för sina långvariga och betydelsefulla insatser att förebygga utsatthet på nätet."

Caroline om priset

– Jag är så otroligt hedrad att få ta emot Guldäpplejuryns särskilda jurypris 2023.

Om Caroline

Caroline Engvall grundade organisationen Safe selfie academys och driver många brottsförebyggande projekt mot sexualbrott. 2021 tilldelades hon Karin Söder-stipendiet för sina insatser med att lyfta frågan om sexualbrott mot barn på nätet.

Caroline Engvall debuterade 2008 med den storsäljande verklighetsbaserade romanen 14 år till salu. Sedan dess har hon utkommit med ett flertal uppmärksammade böcker som belyser utsatthet och hon ägnar stor del av sitt liv åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga. Caroline har också skrivit barnbokserien Nollan och nätet, böcker som ska underlätta för vuxna och barn att starta samtal om livet på nätet.

Hennes första spänningsroman Ärren vi bär utkom 2017 och följdes av Judasvaggan, Dockleken, Kyrkan och Välgöraren. 2021 kom Blodskam – första delen i spänningsserien Ormvattnet. En serie på tre böcker som följer kvinnor i generationer bakåt och framåt på temat hemligheter, skam och skuld. Uppföljaren utkom 2022 Sorgebarn. Den tredje och avslutande delen Järnsparv utkom i augusti 2023.