Bokförlaget Forum, 2018-10-21

Foto: Gabriel Liljevall

Clara Henry pryder t-shirt emot sexuella övergrepp och för systerskap

Precis innan den stora MeToo-vågen vällde in över Sverige lanserades t-shirtkollektionen ”Storasyster ser dig”. Den kunde inte ha kommit lägligare, och den behövs fortfarande. Nu är det dags för den tredje versionen, och bokaktuella Clara Henry är nästa person att stolt pryda denna tröja, med vilken vi vill motverka sexuellt våld och framhäva systerskap.

– Att få pryda denna tisha är både ärofyllt och viktigt för mig. Dels för att systerskapet är allt! Att backa, peppa och stötta andra kvinnor är så jäkla viktigt i den här världen där vi konstant berättar för tjejer att de inte duger som de är. Och så dels för att budskapet bakom hela Föreningen Storasysters verksamhet är så betydelsefullt. Sexuellt våld är ett samhällsproblem och det löser sig tyvärr inte av att vi sitter på våra lata rövar och förmanar tjejer att hålla koll på sin drink och ha nyckeln mellan fingrarna om hon går hem sent själv. Det är en skam att vi lägger ansvaret och skulden på tjejer och kvinnor på det sättet, säger Clara Henry, som just nu är aktuell med boken Mot framtiden – en simpel guide till att krossa patriarkatet.

För ett år sedan slog sig Bonnierförlagen och Föreningen Storasyster samman och visade hur det kan se ut när litteratur, opinionsbildning och mode går hand i hand. Resultatet var t-shirtkollektionen ”Storasyster ser dig” som i första upplagan pryddes av youtubestjärnan Therése Lindgren och serietecknaren Frida Malmgrens Tjejerna på höjden.

– Bonnierförlagens vision är att sprida berättelser som berör, upplyser, underhåller och utvecklar. Vi har ett flertal författare som engagerar sig i frågor som går i linje med Föreningen Storasysters feministiska arbete; som genom kraftfull och normbrytande opinionsbildning främjar nollvision mot sexuella övergrepp i samhället. Därför känns detta samarbete som rätt väg att gå, säger Marie Björk, initiativtagare och projektledare på Bonnierförlagen.

Pengarna för försäljningen går oavkortat går till Föreningen Storasysters arbete.

Föreningen Storasyster är en feministisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som grundades 2012 av Sanna Bergendahl. De har tidigare gjort lyckade, uppmärksammade projekt med till exempel We Are Sthlm och Samtyckesmanifestationen som anordnades tillsammans med FATTA-kampanjen. ”Storasyster ser dig” blir ytterligare ett sätt att lyfta debatten kring sexuella övergrepp, och visa att vi alla kan vara med och förändra, vara en storasyster som ser.

– Den som har blivit utsatt för sexuella övergrepp är inte ensam och kommer inte bli bortglömd. Med kampanjen visar vi att vi ser och hör den som utsatts, och kommer aldrig sluta kämpa för allas rätt till sin egen kropp. Vi vill lyfta vikten av systerskap och uppmana alla, oavsett könsidentitet, att stå upp emot sexuellt våld. Kampanjen syftar också till att visa förövare att vi ser dem. Vi ser vad de gör och vilka konsekvenser det får. Vi ser och vi kommer inte låta oss tystas, säger Cecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef, Föreningen Storasyster.

T-shirtkollektionen ”Storasyster ser dig” säljs i Föreningen Storasysters webbshop.

Kontaktperson Föreningen Storasyster

Cecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef
cecilia@foreningenstorasyster.se
0766 34 34 36

Marie Björk, Mediekontakt
marie.bjork@bonnierforlagen.se
+46 8 696 80 00 Växel
+46 76 542 79 70 Mobil