Bokförlaget Forum, 2022-03-09

Foto: Mickael Tannus

En kärlekshistoria i krigets skugga

Nästan 75 år efter att den danske motståndsmannen Kim Malthe-Bruun avrättades av tyskarna i slutet av andra världskriget, möter författaren Conny Palmkvist av en slump Kims flickvän Hanne, som nu hunnit bli 97 år. För Conny berättar hon sin och Kims gemensamma historia, som nu släpps som bok. Den som inte saknar dig är en kärlekshistoria i krigets skugga och är en berättelse om kärlek som inte liknar något annat. Boken utkommer 15 mars.

För första gången kommer nu en bok som berättar hela historien om paret som vann och förlorade varandra i krigets skugga – den unge sjömannen och poeten som växt upp i Kanada och sedan återvände med sin familj till Danmark – och Hanne, en ung kvinna i ett ockuperat land.

I april 1941 är Kim arton år och går på en skoldans. På andra sidan rummet ser han en flicka han inte kan slita blicken ifrån. Hanne såg honom också, och under promenaden hem samma natt påbörjades det som skulle bli en kärlek som verkar ha trotsat tid och rum.

Några få dagar senare åker Kim ut på sjön och de två nyförälskade börjar skriva till varandra. I hamnarna såg Kim vad kriget gjorde med människorna.  Sent under 1944 gav han sig in i motståndskampen. Han arresterades och torterades och sköts i april 1945. Det sista han skrev var ett brev till Hanne.

Kim fick sätta livet till men Hanne lever än, 97 år gammal. År 2018 mötte Conny Palmkvist Hanne av en slump när han gjorde research inför sin förra bok Sundets röda nejlikor – om hur danska motståndsmän och svensk polis samarbetade under andra världskriget för att rädda flyktingar över sundet. I Den som inte saknar dig berättar han historien om Hanne och Kim så som Hanne berättat den för Conny Palmkvist, och delat med sig av bilder och brev.

Här beskriver Conny sitt första möte med Hanne.

Resultatet är en bok om kärlek, för alltid äkta, komplex och sann. Varken kriget eller döden kunde skilja dem åt.

Om Conny Palmkvist

Foto: Mickael Tannus

Conny Palmkvist, född 1973, är författare, redaktör och litteraturkritiker. Han debuterade 2005 med den uppmärksammade och kritikerhyllade dokumentärromanen Hej då, allihopa. Sedan dess har han skrivit ytterligare många böcker som inte bara älskats av läsarna utan dessutom tilldelats priser och stipendier, till exempel Sundets röda nejlikorsom utkom 2020.

För intervjuförfrågningar och mer information, kontakta:

Lina Kåberg Stene, Kult PR
lina.kaberg.stene@kultpr.se
0707-62 04 66