Bokförlaget Forum, 2020-05-04

Foto: Mickael Tannus

Conny Palmkvist prisas i manustävling

Conny Palmkvist tilldelas tredjepriset för sin berättelse Mina fem regler för livet i Bonnier Carlsens stora manustävling. Ur juryns motivering: "En svindlande och överraskande historia med svart humor och en alldeles egen ton om hur oväntade möten i samhällets alla skikt kan få oss att göra det viktigaste av allt – att se varandra".

I höst utkommer Conny Palmkvist med Sundets röda nejlikor – en bok om hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget. Conny Palmkvist debuterade 2005 och har jobbat som redaktör, litteraturkritiker, spökskrivare, samt även med barn- och ungdomsverksamhet på Stadsbiblioteket i Helsingborg där han är bosatt. Han har belönats med Helsingborgs Dagblads kulturpris 2007, Selmapriset 2015 och Umeå Novellpris 2009.

Om Sundets röda nejlikor

En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliserna i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige.

Syklubbens oförvägne skeppare Erling Kjaer, som på nätterna dödsföraktande kryssade över Öresund i liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan.

Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. För att det var det enda rätta att göra. För anständighetens skull.