Bokförlaget Forum, 2024-06-26

Foto: Mickael Tannus

Conny Palmkvist skildrar krigets Öresund i ny romansvit

Med tre uppmärksammade dokumentärböcker om de dansk-svenska förbindelserna och motståndsrörelserna under andra världskriget har Conny Palmkvist vunnit en stor läsekrets. Nu lägger Palmkvist sin djupa kunskap om tiden och platsen till grund för en ny romansvit; Öresundstrilogin.

Med Öresundstrilogin presenterar Helsingborgsförfattaren Conny Palmkvist en brett upplagd berättelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsåren. Palmkvist har i tidigare dokumentärböcker berättat hur människor, vapen och underrättelser korsade Öresund, både öppet och i det fördolda. Mot denna fond tecknar han nu en lika drabbande som spännande historia om ett antal människor i krigets osäkra gränsland. Vem är vän och vem är fiende när världen står i brand?

I första delen, Räkna de lyckliga stunderna, möter vi bland annat den unga judinnan Ella som flyr Köpenhamn och hamnar i Helsingborg. Här finns polisen Johnny som placerats på den nystartade säkerhetstjänsten. Han är också änkling och kämpar för att få behålla sonen Pelle som myndigheterna vill tvångsplacera på barnhem. På andra sidan om det smala sundet sveper nazisternas övervakande ljuskäglor och på den svenska sidan gömmer sig såväl förrädare som motståndsmän- och kvinnor.

Conny Palmkvist:

Foto: Mickael Tannus

– Hela ramverket för romanen är historiskt korrekt, men efter alla år av research och jakt på fakta har det varit befriande att hitta tillbaka till det skönlitterära språket igen. Jag har också kunnat ösa ur fler källor. Det var med stor glädje jag nu fick chansen att utveckla en egen stil, som väl bäst beskrivs som skånsk noir om människor under kriget.

Räkna de lyckliga stunderna ges den 19 augusti 2024.

Andra delen, Regntunga skyar, är planerad för utgivning i september 2025.

Om författaren

Conny Palmkvist, född 1973, bor i Helsingborg och är författare på heltid. Palmkvist debuterade 2005 med den uppmärksammade och kritikerhyllade dokumentärromanen Hej då, allihopa.

Palmkvists dokumentära böcker om krigsåren omfattar Med hälsning från motståndsrörelsen: mordet på Jane Horney (2023), Den som inte saknar dig (2022) och Sundets röda nejlikor (2020).

Conny Palmkvist skriver även för barn och unga, senaste Femtiofem meter under ytan (Bonnier Carlsen, 2024).

Yukiko Duke om Palmkvist i Gomorron Sverige, SVT:

"Det som är lika i hans berättelser är hans fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."

Kontaktperson: Lisa Tallroth, lisa.tallroth@bonnierforlagen.se