Bokförlaget Forum, 2022-03-24

Foto: Maria Östlin

Dagny Carlsson har avlidit – blev 109 år gammal

Dagny Carlsson har gått ur tiden. Hon skulle fylla 110 år om en månad och hade planerat sitt födelsedagsfirande.

Som ung drömde Dagny om att bli författare. Delvis sann blev drömmen när hon som hundraåring startade sin blogg som haft miljoner besök. Hon blev världens äldsta bloggare och Sveriges äldsta influencer.

Dagny blev också uppmärksammad världen över genom SVT:s dokumentär Det är inte så dumt att bli gammal.

2016 utkom boken Livet enligt Dagny. Här berättar hon personligt om sina erfarenheter. Om hemligheten bakom att hålla sig vital och slippa krämpor på ålderns höst. Om tillvarons med- och motgångar. Och hur det är att plötsligt och oväntat bli kändis.

2017 var hon en av sommarpratarna i Sommar i P1. Hon blev framröstad av lyssnarna till att vara en av vintervärdarna i Vinter i P1.

Vi minns Dagny Carlsson med stor värme och glädje. Dagny är på väg till Umeå med flyg för att prata om sin bok: – Jag minns när flygmaskinen kom det blev ett himla ståhej om den.

Dagny Carlsson föddes 1912 (samma år som Titanic sjönk) som Dagny Valborg Eriksson i Kristianstad. Hon gick åtta år i skolan och börja sedan att arbeta som sömmerska på en fabrik i hemstaden. Hon vidareutbildade sig, flyttade till Stockholm och arbetade sista tiden i yrkeslivet på Försäkringskassan. Dagny var gift två gånger.