Bokförlaget Forum, 2023-03-17

De prisas i Nextory E-book Awards 2023

Nu är det officiellt vilka titlar som prisas i Nextory E-book Awards 2023 – tidigare kallad Stora e-bokspriset. Camilla Läckberg & Henrik Fexeus tog andra plats i kategorin "Vuxenböcker" med Kult. I kategorin "Feelgood & Romance" intog Lucy Dillon tredje plats med Efter regn. Slutligen, i kategorin "Biografier & Reportage", placerades Händelserna på hästgården av Anna Bohlin & Ulrika Fåhraeus på andra plats, och Hon hette Esmeralda av Melinda Jacobs & Minna Tunberger på tredje plats.

Priset är instiftat av boktjänsten Nextory för att hylla e-boken och årets mest utlästa titlar. Priset delas ut för sjätte året i rad. Läs mer om samtliga pristagare.

Vuxen, silver

Kult av Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

Efter ”Box” kommer ”Kult” – andra delen i Läckberg Fexeus spänningsserie om det udda utredarparet Vincent och Mina. När en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm sätts polisinspektör Mina Dabiri och hennes kollegor åter på prov. De hittar genast likheter med en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna. För första gången sedan de dramatiska händelserna två år tidigare tar Mina upp kontakten med mentalisten Vincent Walder. Deras relation är lika speciell nu och han visar sig vara användbar även i denna utredning. Men klockan tickar och när de mest skyddslösa blir offer – vem kan då rädda dem?

Feelgood & Romance, brons

Efter regn av Lucy Dillon

Ännu en hjärtevärmande roman av feelgoodstjärnan Lucy Dillon, full av hopp, liv och starka känslor!

Tara Hunter är terapeut med uppdrag att återställa Longhamptons samhällsanda efter en katastrofal översvämning. Men hennes egen livssituation är inte särskilt stabil. Det är trassligt med pojkvännen, familjen är splittrad och hon har bara en katt som sällskap.

Dr David Dalloway är ny stjärnrådgivare på Longhamptons hälsocenter och har specialiserat sig på husdjur. Men han har också en förmåga att läsa människors tankar – vilket är det sista Tara behöver just nu. När Tara konfronteras med sitt förflutna ser det först ut som att en ny katastrof är i antågande. Eller är det i själva verket en ny chans?

Biografier & Reportage, silver

Händelserna på hästgården av Anna Bohlin & Ulrika Fåhraeus

De sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har tidigare rönt stor uppmärksamhet i media. Nu kommer familjens egen berättelse Händelserna på hästgården som handlar om vad som pågick bakom kulisserna och om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med. Anna Bohlin, som har skrivit boken tillsammans med journalisten Ulrika Fåhraeus, var bara 14 år när hon själv föll offer för mannen som lovade att göra henne till stjärnryttare. Det hände aldrig, istället fick de fyra barn tillsammans.

Händelserna på hästgården är en sann berättelse om medberoende, om gränslös kärlek till hästar, om att bli berövad sin tonårstid och att många år senare inse att man inte varit den mamma ens barn behövt.

Biografier & Reportage, brons

Hon hette Esmeralda av Melinda Jacobs & Minna Tunberger

Lilla Hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda sveks av myndigheterna och tvingades lämna det familjehem som hon hade vuxit upp i sedan sju veckors ålder. Här får vi med familjehemsmamman Melinda Jacobs egna ord veta vad som egentligen hände. Vi får komma nära Esmeralda, vars öde har kommit att påverka så många. Vi lär även känna Melinda på djupet och får veta varifrån hennes driv att hjälpa barn kommer. Inte minst får vi följa Melinda i hennes sorg, förtvivlan och outtröttliga kamp för förändring – en kamp som leder till en lagändring där man äntligen börjar ta hänsyn till barnets bästa.