Bokförlaget Forum, 2023-11-09

Foto: Stefan Tell

E.P. Uggla – en mästare på spänning

Efter en intensiv höst med Drakar och Demoner och radioprogrammet ”Väsen” kommer nu E.P. Ugglas första spänningsroman för vuxna. 13 november släpps Bortförda, en psykologisk spänning i högt tempo som redan hyllats av de som läst.

Emmelie Pettersén Uggla, som använder författarnamnet E.P. Uggla:

– Allt känns minst sagt omtumlande! Det börjar sakteligen sjunka in att jag har kommit ut med tre böcker och en podd bara i år. Bortförda är början på något nytt i min författarkarriär, och det betyder väldigt mycket för mig.

Bortförda tar sin början en het dag i juli. Ida ska plocka upp sin systers barn på den sommaröppna förskolan, Niko ska hämta sin dotter och Sima är försenad eftersom hennes sambo glömt bort att det är hans tur. Allt verkar vara som vanligt utom hettan. Men just denna dag kommer varken de eller övriga anhöriga att hämta några barn. Småbarnsgruppen är spårlöst försvunnen och polisen står handfallen. De förtvivlade föräldrarna söker svar – hos varandra och sig själva. Har någon tagit barnen och i så fall varför? Det visar sig snart att flera av dem bär på mörka hemligheter som alla kan ligga bakom barnens försvinnande. Jakten på de bortförda barnen blir allt mer desperat – ska man hitta dem innan det är för sent?

E.P. Uggla:

Bortförda handlar om just min värsta mardröm. Eller ska jag säga, om en förälders värsta mardröm. Jag hoppas att jag har lyckats skapa en riktig bladvändare som får läsarna att sluka boken långt in på småtimmarna.

Hon har verkligen en förmåga att fängsla sina läsare och lyssnare. Tidigare i höst kom E.P. Uggla med den första boken i en ny barnboksserie i det berömda rollspelsuniversumet, Drakar och demoner. Dessutom är hon aktuell med en programserie i Sveriges Radio, Väsen, som hon gör tillsammans med historikern Bo Eriksson (Historien om Sverige). Där beskrivs tron på magiska varelser, genom Sveriges historia.

E.P. Uggla:

Foto: Stefan Tell

– Jag måste erkänna att det fanns tidpunkter under arbetet med både podden och böckerna då jag inte riktigt kunde förstå mig själv. Drakar och demoner, en historisk podd och så en psykologisk spänningsroman, hur många strängar kunde jag möjligtvis ha på min lyra utan att det blir fånigt spretig? Men så insåg jag det handlar om nyfiket berättande och att jag brinner för att skapa spänning - oavsett om jag skriver för radio, unga eller vuxna. Allt det här är jag. Och jag hoppas att ni vill ta del av allt jag har att berätta.

Om E.P. Uggla:

Emmelie Pettersén Uggla är uppvuxen i den lilla skånska byn Vinslöv men bor idag i Nacka utanför Stockholm tillsammans med sina barn. Hon är utbildad jurist och har arbetat med allt från socialrätt till migrationsrätt och krisberedskap. Vid sidan av sina juridikstudier har hon också läst psykologi och idéhistoria vid Stockholms universitet, samt kreativt skrivande vid Harvard Extension School i Boston.

Emmelie debuterade 2017 med Första hösten: Blå gryning och har efter det skrivit flera dystopiska skräckromaner för unga, men också manus till mytologiska poddar.