Bokförlaget Forum, 2020-03-31

Foto: Per Englund

Edward Blom prisas med guld i The Gourmand World Cookbook Awards

Han är kulturhistorikern, gastronomen och tv-personligheten som inte lämnar någon oberörd. " I full blom" är Edward Bloms hittills mest personliga bok och nu har den belönats med första priset i kategorin ”Food Writing”.

Edward Blom om utmärkelsen: Det känns verkligen stort. Tävlingen kallas ibland kokboks-VM men innefattar all matlitteratur. Och där tävlar ens bok med allt som givits ut under året, på samtliga språk, över hela världen.

Belöna författare som lyckas "laga mat med ord"

The Gourmand World Cookbook Awards grundades år 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck. Priset ska uppmärksamma och belöna författarna som lyckas ”laga mat med ord” och även bidra till en ökad kunskap och intresse kring olika matkulturer.

– Det är fantastiskt roligt. Jag har vunnit silver och brons tidigare för mina och min frus Gunillas kokböcker – men att få guld för I full blom, där mat bara är ett av många teman, gjorde mig både förvånad och oerhört lycklig! Det var först när jag läste in den som ljudbok jag förstod hur mycket mat och dryck det faktiskt förekom överallt – oavsett vilka teman jag avhandlade, säger Edward Blom.

Ett porträtt i helfigur av en av Sveriges mest färgstarka personer

I denna mycket personliga bok blandar Edward Blom humor och allvar, kultur och litteratur, högt och lågt, folkbildning med egna upplevelser. I drygt trettio yviga kapitel får vi bland annat ta del av hans syn på herrmiddagens magi, döden, att bli far, alkohol, lyckan i manglat linne, bikten, rakning och den svåra saknaden av att inte längre vara en ung stofil. Fram träder bilden av en långt mer komplex och reflekterande person än den matglade livsnjutare vi lärt oss älska genom TV, radioprogram, poddar och tidningar.

I full blom finns även som ljudbok med Edward själv som uppläsare.