Bokförlaget Forum, 2020-06-01

Foto: Robert Eldrim

Efterlängtad bokdebut av Kristina "Keyyo" Petrushina

I september debuterar komikern och programledaren Kristina ”Keyyo” Petrushina med boken Mitt livs buffé. Mitt livs buffé är en personlig kokbok där läsarna får ta del av Kristinas livsberättelse med maten i fokus. Dråpliga anekdoter och berörande minnen varvas med Kristinas favoritrecept för alla tillfällen, där varje maträtt har en bakgrundshistoria om vad just den rätten har kommit att betyda för Kristina.

Kebabpizza en milstolpe

I Mitt livs buffé får läsarna följa med Kristina ”Keyyo” Petrushina på hennes resa genom livet med maten och smakerna som en röd tråd. Barndomsminnen från Omsk serveras tillsammans med piroger och plov, och i berättelsen om hur Kristina blev Keyyo på Youtube är kebabpizzan en milstolpe.

Kristina ”Keyyo” Petrushina:

– Jag älskar mat, så detta är verkligen ett drömprojekt som äntligen går i uppfyllelse! Det är så häftigt att få dela med mig av mina bästa recept i bokform, med en humoristisk och personlig touch. Jag är inte någon utbildad kock och har länge haft åsikten att jag kanske inte borde ta mig vatten över huvudet på detta sätt. Men efter ständiga hejarop och intresse kring mat även från publikens sida har jag förstått att jag kanske inte är den enda som inte orkar stå i köket efter en hel dag för att kastrera en vildanka till middag.

Fusk chili cheese

I boken finns recept för alla tillfällen och förklaringen till varför just den rätten är Kristinas favorit. Lat och oinspirerad? Gör Kristinas kryddmacka (med genitillbehör). Kungabesök i kalendern? Laga jordärtskocksoppa, även känd som ”rätten med flest komplimanger på nyår”. Kompishäng? Gör iordning plockmat deluxe – och missa inte fusk chili cheese! Dessutom berättar Kristina om sin mormors godisgarderob, bästa förberedelserna innan besök på finkrog och utfärdar en varning för farliga knäckebrödsskivor.

Jennie Sjögren, förläggare:

– Vi vet att många längtar efter en bok av Keyyo och jag är enormt stolt och glad över att jag har fått förtroendet att förlägga den här fantastiska bokpralinen. Här mixar Keyyo det bästa jag vet – mat och personliga berättelser, kryddat med en stor nypa humor!

Foto: Robert Eldrim

Om Kristina ”Keyyo” Petrushina

Kristina ”Keyyo” Petrushina, född 1997, är komiker och programledare i radio och TV. Hon slog igenom som Youtuber, har haft flera egna tv-serier på SVT Play och varit programledare för Talang, Barncancergalan, Keyyo med Rheborg i Ryssland och nu senast 1/2 rum och kök. Hon medverkar även i Bäst i test och har gjort hyllad turné med scenföreställningen Ryssen kommer. Kristina kom som åttaåring till Sverige från Sibirien. Idag bor hon i Stockholm. Hon har bland annat utsetts till Sveriges roligaste youtuber på Guldtuben-galan och en av Årets kvinnor 2020 av Expressen.

Utgivningsdag för Mitt livs buffé är den 23 september.