Bokförlaget Forum, 2020-12-14

Foto: Klara Johansson

Elisabet Nemert medverkar i Pocketpodden

Elisabet Nemerts romaner rör sig mellan tid, rum och dimensioner. I den senaste, Älvornas kulle, blir en dalagård från 1600-talet utgångspunkten för en resa genom kvinnohistorien, från häxbränningar till hedersförtryck. I Pocketpodden berättar Elisabet om sina möten med rättssamhällets brister och livets oförklarliga sammanträffanden.

Hör också mer om Carin Hjulströms nya mysdeckare Bara ett litet mord.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Älvornas kulle

Sunnanäng, på älvornas kulle invid Siljans strand, ligger huset dit många kvinnor tagit sin tillflykt under århundradens lopp. När Celines make deklarerar att han vill skiljas förlorar Celine både sitt hem och sitt arbete, eftersom maken är rektor på skolan där hon jobbar som lärare. Men hennes syster, Francine, kommer till undsättning och hon får möjlighet att flytta in i det omtalade Dalahuset

Då och nu vävs samman när Celine hittar en dagbok på vinden. Väl bevarade hemligheter och skakande livsöden framträder i ljuset. Och snart visar det sig att Celines lilla dotter, den sjuåriga Sofia, har förmågan att se det som är fördolt för andra.

Älvornas kulle är en förtrollande berättelse om systerskap över tid och rum – och om den oförutsägbara kärleken som leder oss in på smala, vindlande stigar vi aldrig hade trott att vi skulle beträda.

Elisabet Nemert: "Min bok hyllar de som alltid ställer sig på de värnlösas sida"

Nu finns två av Elisabets tidigare böcker i storpocket med nya omslag:

Om Den vita liljan

Elisabet Nemert och Lisa Tallroth

Catherina föds år 1460 i Palermo på Sicilien. Hennes mor dör i barnsäng men hinner uppfatta att den lilla bär på en ovanlig inre styrka. Av fruktan för att den känslokalle fadern ska förtrycka flickan bönfaller hon sin svägerska att låta dottern växa upp hos henne i Messina. Catherina får en lycklig barndom, hon uppfostras till en sann renässansdam som även blir mästare på ridning och fäktning.

Men när fosterfadern dör slås hennes tillvaro i spillror. Hennes biologiske far säljer henne för ett stycke land, till en man som är så grym att hon tvingas fly.

Den vita liljan är en fängslande roman om ödets och viljans makt, och om utforskandet av vår inre kraft. Läsaren bjuds på en resa genom tid och rum och får lära känna en modig ung kvinna, som vägrar att låta sig kuvas och som utmanar rådande normer. Hennes dramatiska livsöde lämnar ingen oberörd.

Om Bortom stjärnan

Sofia växer upp i den lilla staden Betlehem under romarnas ockupation. En tid då kvinnor inte uppmuntras att gå sin egen väg och styra över sina egna liv, men Sofia har alltid känt att hon inte är som de andra invånarna i staden – hon är annorlunda.

Den oväntade vänskapen med den rike köpmannen Shimon öppnar dörren till en ny värld och Sofia får chansen att ta sig till Rom. Det är ingen lätt resa hon ger sig ut på, men hon är stark och stjärnan som alltid väglett henne ger henne mod. Att alltid skilja sig från mängden tycks vara Sofias lott i livet, och den som är annorlunda blir ofta ensam. Men en dag möter hon en man hon träffat tidigare – fast bara i sina drömmar …