Bokförlaget Forum, 2019-07-08

En cirkel av sten – elfte boken i brittiska succéserien

Den här enastående serien gör en aldrig besviken. Dess patenterade kombination av mystiska omständigheter, polisarbete och hjärtslitande relationsproblem gör att man läser, och känner, natten lång”, skriver Kirkus.

Läsare som gillar hårdkokta och blodiga deckare får se sig om på annat håll. Elly Griffiths skriver mjukare spänning med tonvikt på mysiga miljöer, färgstarkt persongalleri, brittisk humor och relationsproblem. En cirkel av sten är den elfte boken i den populära serien med arkeologen Ruth Galloway.

Bakgrund i förlagsbranschen

Elly Griffiths eller Domenica de Rosa som hon egentligen heter arbetade med pr och senare som förläggare innan hon bon började skriva. Hon debuterade 1998 och skrev ytterligare tre böcker under sitt eget namn. Elly Griffiths kom till när man skulle lansera den första boken om Ruth Galloway och att läsarna skulle förknippa hennes födelsenamn till någon som skrev romantiska kärleksromaner.

Inspirationen till Ruth Galloway

Elly Griffiths make är arkeolog och det var genom honom som intresset väcktes och därmed skriva om en rättsarkeolog. I böckerna pågår en ständig utveckling hos Ruth Galloway och personerna i hennes närhet. Någon långsiktig plan vad som ska hända i relationerna finns inte, utan det får komma efterhand.

Planer på filmatisering

Det bolag som producerade ”Downton Abbey” har köpt rättigheterna till att förvandla böckerna till tv-serie om Ruth Galloway. I en intervju säger Elly att hon gärna skulle se Ruth Jones ( eller Nicola Walker (Saknad aldrig glömd, River, Vår stora kärlek) som Ruth.

Om En cirkel av sten

När anonyma brev plötsligt dyker upp hos kriminalkommissarie Harry Nelson väcks gamla minnen till liv. För länge sedan fick han liknande brev, vilka ledde till hans första samarbete med rättsarkeolog Ruth Galloway i ett fall med en försvunnen flicka. Han blir illa till mods eftersom personen som skrev breven är död. Eller? Samtidigt håller Ruth på med en utgrävning på saltängarna och hittar benrester i en cirkel av stenar. De visar sig komma från en tolvårig flicka som försvann spårlöst trettio år tidigare. Polisen i Norfolk öppnar det gamla fallet igen. Frågan är om breven till Nelson är ett märkligt sammanträffande eller om avsändaren hela tiden vetat var flickan funnits. Så hittas ytterligare en död kropp och ingen tror längre på slumpen. Men vem är beredd att mörda för att bevara sin hemlighet?

Röster om boken

”Mycket tilltalande … Här finns massor att gilla för alla som uppskattar mystiska kriminalfall.” Publishers Weekly

”Genialiska deckarhistorier med en stark känsla för sin miljö.” The Times

”Elly Griffiths sammansatta och sympatiska karaktärer är alltid det bästa i hennes beroendeframkallande romaner.” Sunday Express

”En mästare på att skapa intriger och skruva upp spänningen.” Independent