Bokförlaget Forum, 2022-05-27

Foto: Anna-Lena Ahlström

En högaktuell och klaustrofobisk thriller om rysk infiltration inom svensk underrättelsetjänst

Kvinnan som försvann är en aktuell och klaustrofobisk thriller om rysk infiltration inom svensk underrättelsetjänst. För några år sedan fick den prisbelönta författaren och journalisten Johanne Hildebrandt kontakt med en person med bakgrund inom svensk underrättelsetjänst, som bit för bit berättade sin historia. Nu har de tillsammans skrivit en thriller som delvis bygger på den häpnadsväckande historien.

Johanne Hildebrandt är prisbelönt journalist och författare. Hon har gett ut två kritikerrosade reportageböcker, Blackout och Krigare. Hon har belönats med Guldspaden, nominerats till Stora Journalistpriset och sitter som första kvinna i Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Nu är hon bokaktuell med Kvinnan som försvann – en häpnadsväckande och klaustrofobisk thriller som bygger på ett verkligt fall inom svensk underrättelsetjänst. Boken är skriven tillsammans med JF Sand. Bakom pseudonymen står en person med många års erfarenhet inom svensk underrättelsetjänst.

Om boken

MUA 214 existerade inte. Någon hade gått in i den militära underrättelsetjänstens skyddade datasystem och skapat ett falskt ID-nummer för att godkänna Anna Löwenskölds säkerhetsprövning. Men vem, och varför?

När Alice Rosengren på Säkerhetskontorets kontraspionage avslöjar en misstänkt rysk infiltratör finner hon sig plötsligt motarbetad. Någon läcker hennes identitet och snart utsätts hon för en brutal påverkanskampanj med syfte att bryta ner både hennes person och hennes trovärdighet. I den kamp som följer ställs både rikets säkerhet och Alices egen familj på spel. Frågan är inte när Ryssland infiltrerar, frågan är hur mycket skada de redan har orsakat.

Recensionsdag: 1 juni

För mer information:

Charlotta Larsson, charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, 073-3746294

För intervjuförfrågningar kontakta:

Lina Kåberg Stene, lina.kaberg.stene@kultpr.se, 0707-62 04 66