Bokförlaget Forum, 2023-10-12

Foto: Gabriel Liljevall

En viktig röst i kampen mot cancer

När Jane Oksanens fyraåriga dotter Melina drabbas av cancer tvärnitar familjens liv och det trygga vardagspusslet byts ut mot en tillvaro på sjukhus. Nu har hon skrivit – en bok där vi får följa familjen under en smärtsam tid i livet där de kastas mellan hopp och förtvivlan, och Melina är nära att lämna dem flera gånger.

– Skrivandet har fyllt en terapeutisk funktion. När jag ord för ord, mening för mening fått ner det jag känt inombords har ångesten släppt sitt hårdaste grepp om mig. Jag behövde vädra ut mina känslor för att kunna gå vidare, säger Jane Oksanen, som idag föreläser och är engagerad i Barncancerfonden och ambassadör för Ronald McDonald Barnfond.

Hur långt är nu? är en bok om kampen mot cancer och hur det är att hålla någon man älskar i handen när det är som mörkast – men framför allt är det en bok om vad vi förmår när vi måste, om det som kan bära en framåt när det är tungt och vad som är viktigt på riktigt. Här finns också oväntad vänskap som uppstår mellan familjer som kämpar för sina sjuka barn.

– Det här är inte en handbok eller ett facit för andra som drabbats av cancer, men det jag berättar fick mig att ta mig vidare. Jag hoppas att andra kan finna tröst här mellan raderna. Boken är både ett försök att skildra det liv som blev vårt, och en ambition att våga prata om det som är svårt.

Jane Oksanens sätt att skriva och berätta har redan nått fram till många människor genom sociala medier där hon har överhundra tusen följare. Nu släpps hennes första bok.

– Jag jobbar också i bokhandel, så för mig betyder det extra mycket att min berättelse nu finns samlad i en riktig bok! säger Jane Oksanen.

Hur långt är nu? Om cancer, kantstötta kaffekoppar och det eviga hoppet utkommer 23 november.

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta marie.lok.liljevall@bonnierforlagen.se