Bokförlaget Forum, 2023-08-17

Foto: Magnus Ragnvid

Carina och Sofie: "Födelsedagar är av ondo"

Både Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt fruktar att fylla år. Därför var temat för deras första spänningsroman självklart.  "En födelsedag som går åt helsike var det mest rimliga vi kunde komma på".

Sången ”Ja må han leva” tystnar tvärt när dörren till sjuårige Samuels dörr öppnas. Pojkens säng är tom och fönstret står på glänt. Så börjar boken Födelsedagen, där läsaren får följa ett försvunnet barn, en trasig familj och ett dygn i jakt på sanningen. Just temat födelsedag väcker starka känslor hos båda författarna.

– För mig är födelsedagar av ondo, säger Carina Bergfeldt.

– Att fylla år ska ju vara årets höjdpunkt, men istället känner jag en press att jag måste vara glad även jag inte är det, säger Sofie Sarenbrant. Det började redan som barn och smittade snabbt av sig på alla högtider.

För Carina började det vid tolv års ålder, när hon fick två småsyskon i samband med sin födelsedag.

–De kommande tio åren upphörde födelsedagar att existera för mig. Jag minns hur min styvmamma beställde tårta baserat på vad min lillebror tyckte om.

På 15-årsdagen fick hon en fotbollsplan.

– Min styvmammas släkt kom för att fira min lillebror, och jag kunde alltid exakt se ögonblicket när de insåg att ”fasen, hon fyller också år”. De gick in på pappas kontor och kom ut med ett vitt kuvert med mitt namn och en 50-lapp istoppat, säger Carina och skrattar åt minnet. Idag kan jag se komiken i det, men det kunde jag inte då.

– Att bli bortglömd på sin födelsedag och att ingen ville komma och fira mig drömde jag mardrömmar om ända tills jag fick egna barn. När alla andra skickade ”grattis” när jag fyllde år senast, fick jag ett sms av Carina: ”Jag vet att den här dagen är jobbig för dig, hoppas att du får det okej.” Hon förstår mig, säger Sofie.

– Men nu har vi förenats i vårt barndomsmörker och skapat en hel bok om en födelsedag som går åt helsike, säger Carina.

Spänningsromanen Födelsedagen släpps 12 september.

– Vi åkte en vecka till Grekland med ambitionen att skriva en deckare, även om vi inte visste om vi skulle kunna samarbeta, säger Sofie. Så vi riskerade vår vänskap för en bok.

– Vad var det värsta som skulle kunna hända? fyller Carina i. Att vi hade solat och druckit paraplydrinkar. Men vi kom hem med ett synopsis som vi älskade.

Och det var det inte bara Carina och Sofie som gjorde. Nordisk Film köpte rättigheterna till en tv-serie innan boken ens var klar. Även utlandsintresset är väldigt stort och rättigheterna är redan sålda till flera länder. Födelsedagen är första delen i den nya spänningsserien om journalisten Frida von Engen.

Om författarna:

Sofie Sarenbrant, född 1978, är författare och har givit ut 16 böcker. Hon debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets svenska deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Hennes böcker om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar och sålts i 5 miljoner exemplar i 17 länder.

Carina Bergfeldt, född 1980, är journalist och författare. Hon är värd för Nordens största talkshow: Carina Bergfeldt. Tidigare har hon även varit SVT:s USA-korrespondent samt arbetat som reporter och kolumnist på Aftonbladet. Hon har tilldelats Stora Journalistpriset, Årets stilist och tv-priset Kristallen. Carina Bergfeldt har givit ut fyra böcker som sålts till 15 länder, senast En bra dag att dö.

Fler pressbilder och mer information finns på webbplatsen.

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta:

Marie Lok Björk, Mediekontakt

marie.bjork@bonnierforlagen.se

+46 76 542 79 70 Mobil