Bokförlaget Forum, 2023-03-31

Foto: Elisabeth Toll

Författarduon Läckberg Fexeus succéböcker blir serie på Viaplay

Författarduon Läckberg Fexeus bjuder på intensiv spänning i sin thrillerserie om det udda utredarparet Vincent och Mina. Böckerna har tagit läsarna med storm. Nu avslöjar Viaplay att deras internationella satsning blir att förvandla trilogin Box, Kult och Mirage (utkommer i augusti) till tv-serie. Inspelningarna startar efter årskiftet och serien kommer vara på engelska på Viaplay.

Camilla Läckberg:

– Vi är väldigt spända inför inspelningarna på Viaplay och vi är imponerade av manus till detta långsiktiga projekt. Vår förhoppning är att tv-serien ska bli lika omtyckt som böckerna. Historien ligger oss varmt om hjärtat så det känns spännande att den nu ska få nytt liv hos tittarna.

Henrik Fexeus:

– Vi är otroligt förväntansfulla och stolta över att Viaplay vill göra den här serien. Vincent och Mina har fått ett fantastiskt mottagande av våra läsare och vi hoppas att tittarna kommer gilla karaktärerna minst lika mycket när de får möta dem i serien.

Filippa Wallestam på Viaplay Group berättar i pressmeddelandet att det är en ynnest för dem att Camilla Läckberg, som redan står bakom några av Viaplays största succéer, tillsammans med Henrik Fexeus gett en ny infallsvinkel i thrillergenren.

Tre säsonger produceras av Warner Bros. Exekutiv producent på Viaplay är Sara Askelöf. Inspelningarna startar 2024. För manus står Gunnar A.K Järvstad (Orca, Top Dog, Alex) och brittiske skådespelaren Simon Kassianides (Quantum of Solace,Trust No One, The Mandalorian).

Om Box

När en kvinna hittas död i en låda som genomborrats av svärd står polisen frågande: Rör det sig om ett urspårat trolleritrick eller ett extremt brutalt mord? Mina Dabiri är polisinspektör vid Stockholmspolisen och tar hjälp av Vincent Walder, mentalist och expert på kroppsspråk och magi. De gör kopplingar till ett tidigare fall, och inser att de jagar en hänsynslös seriemördare som måste stoppas innan offren blir fler. Men Minas och Vincents kantiga personligheter ställer till det. Båda bär dessutom på mörka hemligheter. Deras förflutna tycks höra samman med det som sker och tempot skruvas upp alltmer i den intensiva jakten. De behöver ligga steget före mördaren, lära känna vansinnet för att kunna stoppa det.

Om Kult

När en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm sätts polisinspektör Mina Dabiri och hennes kollegor åter på prov. De hittar genast likheter med en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna. För första gången sedan de dramatiska händelserna två år tidigare tar Mina upp kontakten med mentalisten Vincent Walder. Deras relation är lika speciell nu som då och han visar sig vara användbar även i denna utredning. Men klockan tickar. Hur många barn ska behöva offras innan polisen hittar förövaren?

Läckberg Fexeus mäktiga boksvit får sin explosiva upplösning. Avslutande delen Mirage utkommer i augusti.

Om handlingen

Det är december i Stockholm och Sveriges justitieminister befinner sig under hot. I samma veva hittas en hög människoben nere i Stockholms tunnelbana, och skelettet visar sig komma från en högt uppsatt finansman. Polisinspektör Mina Dabiris grupp är stukad efter den traumatiska händelsen i somras som slutade i en kollegas död, och kallar in mentalisten Vincent Walder för att hjälpa till med fallet. För Vincent känns det som om världen alltmer sluter sig kring honom. När ytterligare en benhög hittas i underjorden sätts gruppen återigen på prov – vad är det som pågår i tunnlarna djupt under Stockholm? Och vem är det som jagar ministern?

Sagt om böckerna

Kult är precis så fartfylld som en bra deckare ska vara” DN

"Henrik Fexeus specialkunskaper om det mänskliga psyket och Camilla Läckbergs förmåga att skapa kriminalhistorier vävs här samman på bästa sätt.” Bohuslänningen

”Sluta läsa den som kan” Borås Tidning