Bokförlaget Forum, 2019-05-20

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Fredrik Backman tilldelas Piratenpriset 2019

Fredrik Backman har idag tilldelats Piratenpriset med motiveringen:

Från en succéartad debut, vars efterdyningar fortfarande känns världen över, har årets pristagare vuxit till att bli en av våra mest älskade berättare. Det är med värme och empati han skildrar den lilla människan och alla dess vedermödor. I Piratens anda varvas humor med stort allvar och han står alltid på de svagas sida i sina skildringar av vår samtid."

Piratenpriset har delats ut sedan 1989 till kulturpersonligheter som verkat i Fritiof Nilsson Piratens anda. Bland tidigare pristagare finns Bodil Malmsten, Torgny Lindgren, Hans Alfredson, Kristina Lugn och Gösta Ekman.

– Vi är otroligt glada över att Fredrik Backman fått detta prestigefulla pris. Vi hoppas att det leder till att ännu fler läsare hittar till hans fantastiska författarskap, säger Adam Dahlin litterär chef på bokförlaget Forum och förläggare.

Fredrik Backman är just nu aktuell med sin sjätte roman Folk med ångest. Sedan debuten 2012 har fem av hans böcker nått New York Times bästsäljarlista. De har översatts till fler än 40 språk och filmatiseringen av hans första bok En man som heter Ove Oscarsnominerades.