Bokförlaget Forum, 2020-09-17

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Fredrik Backman toppar New York Times bästsäljarlista

Med raketfart intog Folk med ångest första platsen på världens mest prestigefyllda topplista: New York Times bästsäljarlista (inbundet) Den engelska översättningen (Anxious people) utkom på den amerikanska marknaden i förra veckan. Fredrik Backman har tidigare toppat samma lista, men då för pocketböcker.

Adam Dahlin, förläggare:

– Det är en fantastisk bragd och jag tror inte att vi i Sverige fullt förstått hur stor Fredrik Backman har blivit internationellt. Han är numera en världsstjärna inom litteraturen.

Fredrik Backmans värld i rörligt format

Folk med ångest är en av Netflix största svenska satsningar. Manusförfattaren Camilla Ahlgren stod bakom manus till Nextflix-serien Störst av allt arbetar tillsammans med regissören Felix Herngren för att omvandla Folk med ångest till miniserie.

I oktober är det äntligen premiär för filmatiseringen av Fredrik Backmans roman Björnstad på HBO Nordic. Den fem delar långa dramaserien på har Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Ingrid och Oliver Dufåker i huvudrollerna, och för regin står Peter Grönlund som tidigare gjort filmer som ”Goliat” och ”Tjuvheder”.

Om Folk med ångest

Folk med ångest är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning. En misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en höggravid kvinna, en självmordsbenägen mångmiljonär och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?

Sagt om boken

"Det är tonen som gör Fredrik Backman så speciell, en ton som balanserar mellan förtvivlan och försoning. Han gör ständiga vardagliga iakttagelser som sätter ord på våra tillkortakommanden, och kryddar med humor i överraskande vändningar. Ändå kan han förmedla hopp, och låter det alltid finnas en utsträckt hand, en livsnödvändig gemenskap åt den som är övergiven." Dagens Nyheter

”En saga för kantstötta vuxna.” Svenska Dagbladet

"Fredrik Backman vill diskutera det omöjliga, men också fantastiska, och i slutändan nödvändiga, i att vara människa.” Sydsvenskan

För vidare information eller intervjuförfrågningar, kontakta

marie@salomonssonagency.com