Bokförlaget Forum, 2018-01-19

Fredrik Backmans succéroman Britt-Marie var här blir film

Fredrik Backmans romanfigur surgubben Ove har även gjort succé på vita duken. Nu är det nyskilda sextiotreåriga Britt-Maries tur. Britt-Marie är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och felaktigt organiserade besticklådor får henne att skrika på insidan.

I april startar inspelningen av Britt-Marie var här. Pernilla August gör huvudrollen i Tuva Novotnys filmatisering.

Tuva Novotny i Dagens Nyheter:
– Det är ett väldigt rörande och upplyftande drama om en 60-plus-kvinna, om nya chanser i livet, en historia om att det aldrig är för sent att börja leva. Jag började grina av tanken på att jag aldrig tidigare har sett en sådan här film.

Pernilla August i Dagens Nyheter:
– Min första tanke var: ”Vad ­roligt att äntligen få göra en tant … men vänta nu ... vi är ju nästan lika gamla”, haha. Så jag kommer nog att hitta likheter med Britt-Marie, vår mission är ju att alla ska kunna identifiera sig med denna fantastiska rollfigur.

Britt-Marie var här är en kärlekshistoria och en kärleksförklaring. Om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja, och om samhällen vid vägar där fotboll och pizzerior är det sista som överger människorna

”Det är ett språkligt universum jag gärna återvänder till bok efter bok.” Svenska dagbladet

”Backman är genial på att urskilja och få oss att skratta över det typiskt svenska – vår konflikträdsla, sociala handikapp och hopplösa fåordighet.” Norrköpings tidningar

Fredrik Backman har sedan debuten 2012 blivit ett internationellt fenomen. Fyra av hans böcker har nått New York Times bästsäljarlista, de har översatts till 40 språk och filmatiseringen av hans första bok En man som heter Ove Oscarsnominerades. Hans sjätte roman Vi mot er – uppföljaren till Björnstad – utkom i augusti förra året.