Bokförlaget Forum, 2023-05-04

Foto: Kajsa Göransson

Frida Söderlund sätter fingret på brännande samtidsfrågor

Vi pratar om att kvinnor är mer jämställda, progressivare och friare än någonsin, men är vi verkligen det? Journalisten Frida Söderlund har med Kvinnor jag mött och varit skrivit en personlig uppgörelse med en tid när kvinnokroppen optimeras, debatteras och lagstiftas om.

I boken blickar Frida tillbaka på sina erfarenheter i samtidens rampljus, och på möten med kvinnor världen över. Vilka är de som riskerar sina liv för den perfekta kroppen? Hur länge ska vi behöva kämpa för aborträtten? Och kan selfien vara en väg till frigörelse.

"Den kvinnliga kroppen är det mest kommersiella vi har"

Det är TikTok-trender som får oss att mäta utrymmet mellan våra lår, en skönhetsindustri som får oss att utsätta oss för världens farligaste skönhetsoperation och en digital förebildsjakt som lär oss polera fram ytliga versioner av oss själva. Det är länder med fråntagen eller hotad aborträtt och ökat våld i nära relationer.

Det är skräcksiffror kring psykisk ohälsa bland unga tjejer, av diagnoser som snapchat dysmorphia och ätstörningar, och det är femteklassare som skickar bilder till sina klasskompisar och ber dem betygsätta deras kroppar.

Foto: Kajsa Göransson

Det är allt annat än fritt, allt annat än enkelt, allt annat än jämställt. Arvet vi lämnar efter oss säger mycket om att det är både dyrt och smärtsamt att vara döttrar av vår tid.

Ur Fridas krönika på selmastories.se – läs hela här.

Se Frida i ett inslag på TV4

Frida Söderlund har lång erfarenhet av arbetet som journalist och programledare, bland annat som kolumnist på Aftonbladet. Hon delar sina tankar om feminism och om verkligheten för kvinnor idag på sina plattformar på sociala medier. Tilltalet är personligt och hudlöst och sätter fingret på brännande samtidsfrågor och engagerar en stor publik.