Bokförlaget Forum, 2021-03-02

Foto: Caroline Andersson Renaud

Hon kallades hemmasittare – om skolan, tårarna och kampen i hallen

Varför är det så många barn som inte längre klarar av att gå till skolan? Och vad kan vi som individer och samhället göra åt det? Hon kallades hemmasittare är en bok för alla som brottas med sitt barn i hallen på morgonen, alla som mutar, vädjar, tjatar och kämpar med att få barnet till skolan. Här ges igenkänning och råd men också en skarp samtidsanalys. Men framför allt är det en drabbande personlig berättelse av journalisten Nadja Yllner om hur det gick till när hennes dotter Lova blev – och slutade att vara – hemmasittare.

”De senaste tio åren har antalet barn som uteblir från skolan, som utvecklar ångest, depression och som börjar äta antidepressiva läkemedel ökat oroväckande mycket. Den här boken handlar om just det, och om speciellt ett av alla dessa barn – mitt eget”, berättar Nadja Yllner.

Boken är ett högaktuellt samtidsreportage som belyser ökande psykisk ohälsa bland barn och unga. Samtidigt vittnar många om en drastisk ökning av antalet hemmasittare, begreppet som används för elever som vill, men inte klarar av att gå till skolan.

”När ett litet barn inte klarar av att gå i skolan så berörs främst den enskilda familjen och skolan. När flera tusen barn inte längre klarar av att gå till skolan, då påverkas hela samhället.”

Nadja Yllners dotter Lova var under flera år hemmasittare men lyckades efter lång kamp komma tillbaka till skolan och gå ut nian. Hennes historia går som en röd tråd igenom boken, varvat med andras berättelser och experter inom området.

”Jag vill med boken ge andra föräldrar – och unga - som kämpar, chans till igenkänning, stöd och råd – och inte minst hopp. Hopp och tro på att det kommer kunna bli bättre, även när det känns som mörkast”, säger Nadja.

Hon kallades hemmasittare ges ut den 9 mars . Den kommer samtidigt ut som ut som e-bok och ljudbok.

Om författaren

Nadja Yllner är undersökande journalist och har under många år jobbat för SVT:s Uppdrag granskning. Hon är flerfaldigt prisad – har nominerats till Prix Europa och vunnit Prix Egalia. Numera är hon frilansande redaktör på några av SVT:s största samhällsprogram.

Provläsning finns här

För mer information kontakta pressansvarig:

charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, 073-3746294