Bokförlaget Forum, 2024-04-23

Foto: Gabriel Liljevall

Internationell succé för debutromanen Tranorna flyger söderut – översätts till 30 språk

Det är sällan en debutroman blir så omtalad som Lisa Ridzéns känslosamma Tranorna flyger söderut. Intresset har även varit stort internationellt och på kort tid har boken sålts för översättning till 30 språk. Bland förlagen finns Penguin Random House/Doubleday i Storbritannien och Penguin Random House Vintage i USA. I ett flertal marknader har det varit intensiva budgivningar för rättigheterna, däribland Tyskland där hela nio förlag budade mot varandra.

Josephine Oxelheim, litterär agent på Salomonsson Agency:

– Det har varit otroligt mäktigt att se det överväldigande internationella intresset för Lisas debut. Lyriska hyllningar och kärleksförklaringar till boken har strömmat in från förläggare i världens alla hörn.

Tranorna flyger söderut är en varm roman om en åldrad mans kamp för att behålla makten över sitt eget liv. Hemma hos Bo bryts den stilla tillvaron sällan av något annat än besöken från hemtjänsten. Men han har ju sin älskade jämthund Sixten, så helt ensam är han inte. I tomrummet efter frun som flyttat in på demensboende i Östersund börjar funderingar och tvivel riva i Bo. Tiden blir alltmer knapp för att hinna lösa det som ibland känns omöjligt – relationen till sonen.

Lisa Ridzén:

– Det första fröet till boken såddes när jag hittade min farfars gamla hemtjänstanteckningar i min pappas verkstad. När jag satt där och bläddrade igenom de korta men innehållsrika anteckningarna om hur farfar mådde, vad han åt och hur han sov började karaktären Bo att växa fram hos mig.

Sedan Tranorna flyger söderut släpptes i Sverige i början på året har sociala medier svämmat över med hyllningar till boken från läsare som blivit berörda av den åldrande Bo och hans sista tid i livet. För ljudbokens inläsning har även skådespelaren Lennart Jähkel fått många lovord.

Lisa Ridzén:

– Jag blir gladast att höra när människor berättar att det varit en läkande process och att läsa har fått dem att känna någon sorts försoning. Det gör mig varm. Och så blir jag glad när jag får män att gråta.

John Häggblom, förläggare på Bokförlaget Forum:

– Jag har inte varit med om att en karaktär blivit så älskad av läsarna som Bo har blivit sedan jag jobbade med En man som heter Ove av Fredrik Backman. Läsarna har verkligen tagit både Bo och hunden Sixten till sig och det känns väldigt fint att boken nu ska få möta läsare världen över.

Foto: Gabriel Liljevall

Om författaren:

Lisa Ridzén är doktorand i sociologi och undersöker i sin forskning bland annat manlighet och känslor på den norrländska landsbygden. Erfarenheter som hon har tagit med sig in i sin skönlitterära värld. I sin avhandling har hon djupintervjuat män som bor på landsbygden i Jämtland.

Lisa har återvänt till sin hemort i byn Hegled utanför Östersund, och bor numera i sin farfars gamla hus. Tranorna flyger söderut började hon skriva på under en termin vid Långholmens författarskola.

För mer information, vänligen kontakta:

Charlotta Larsson, presskontakt på Bokförlaget Forum, charlotta.larsson@bonnierforlagen.se

John Häggblom, förläggare på Bokförlaget Forum, john.haggblom@forum.se

Josephine Oxelheim, litterär agent på Salomonsson Agency, josephine@salomonssonagency.com

Röster om boken:

”Lisa Ridzén förmår ladda sin debutroman ’Tranorna flyger söderut’ med enormt mycket kärlek och respekt. Bo, en grumpy old man som har svårt med orden, hittar långsamt vägen in i mitt hjärta och jag blir uppriktigt berörd.” M-Magasin

”När hon skriver fram Bo är det med sådan trovärdighet att man nästan kan få för sig att det rör sig om ett litterärt reportage. Det imponerar hur hon som debutant lyckas skriva en roman som huvudsakligen håller sig i den omedelbara närheten av ett hus på landet och ändå lyckas fylla den med så mycket innehåll. ... En bit in i läsningen förstår jag att Bo är en av de romangestalter som kommer att finnas med mig länge.” Gefle Dagblad

”... Bo skildras så äkta ömsint ... Den kärleken lyckas Lisa Ridzén gestalta. Det ger hennes roman en grundton av hopp.” Sydsvenskan

”Bland det finaste jag läst på mycket länge.” Blekinge Läns Tidning

”[Författaren] kan konsten att skriva fram en människas liv. ... Tillbakablickarna på kärlek och vänskap väcker många tankar. Vackert och välskrivet.” Allers

”Allt blir så äkta och nära ... Det är en skicklig debut.” Länstidningen Östersund

”Lisa Ridzéns debutroman ’Tranorna flyger söderut’ är en lågmäld, varm och jordnära skildring av en man i livets slutskede. ... Berättelsen om Bo går rakt in i hjärteroten. ... Till vardags är Lisa Ridzén doktorand i sociologi och forskar kring manlighet och känslor på den norrländska landsbygden. Jag tänker att ingen kunde vara mer lämpad än hon att lotsa oss läsare genom Bos sista stunder på jorden och jag tycker att hon lyckas fantastiskt bra med den grannlaga uppgiften.” Alingsås Tidning

“This is a book full of heart and emotion. It reminded me of the work of Fredrik Backman and Rachel Joyce – the kind of book that takes you on a journey but also makes you ask questions of yourself. I adored it and although I wept a few times, they were the very best kind of tears.” Kirsty Dunseath, förläggare på Penguin Random House/Doubleday i Storbritannien