Bokförlaget Forum, 2024-03-14

Foto: Gabriel Liljevall

Jane Oksanen prisas av Storytel Awards – Stora ljudbokspriset 2024

Hur långt är nu? Om cancer, kantstötta kaffekoppar och det eviga hoppet av författaren Jane Oksanen tilldelas ljudbokspriset Storytel Awards 2024 i kategorin Fakta. Priset består av en prisstatyett och en prissumma på 10 000 kronor.

Motiveringen lyder:

Vi belönar förmågan att gestalta. Konsten att placera oss i en värld som vi inte kände till så att vi verkligen befinner oss där, i ovisshetens väntrum.
Men det här är inte bara en berättelse om en obeskrivligt grym sjukdom, utan också en hyllning till hoppet och medmänskligheten. Det är en påminnelse till oss alla runt omkring om vad den mest basala omtanken kan betyda, som att komma över med lite mat eller skicka ett hjärta i ett sms.

Om boken

När Janes fyraåriga dotter drabbas av cancer tvärnitar familjens liv och det trygga vardagspusslet byts ut mot en ny tillvaro på avdelningen för barn med blod- och tumörsjukdomar. Vi får följa Jane under en smärtsam tid i livet när hon kastas mellan hopp och förtvivlan och Melina är nära att lämna dem flera gånger. Oväntad vänskap uppstår mellan familjer som liksom dem kämpar för sina sjuka barn. ”Hur långt är nu?” är en bok om kampen mot cancer och hur det är att hålla någon man älskar i handen när det är som mörkast – men framför allt är det en bok om vad vi förmår när vi måste, om det som kan bära en framåt när det är tungt och vad som är viktigt på riktigt.

Om Jane Oksanen

Jane Oksanen, född 1990, är bosatt i Trosa med sina två döttrar. Hon jobbar i en bokhandel, föreläser, arbetar med sociala medier, skriver från mattan på vardagsrumsgolvet och är engagerad i barncancerfonden och ambassadör för Ronald McDonald Barnfond.