Bokförlaget Forum, 2022-04-20

Foto: Caroline Andersson Renaud

Johanna Gustavsson blir ny förläggare på Bokförlaget Forum

Johanna Gustavsson har rekryterats till rollen som förläggare med fokus på översatt skönlitteratur.

Senast kommer Johanna Gustavsson från rollen som chef för Politiken Literary Agency. Dessförinnan arbetade hon i flera år som senior scout på Maria B. Campbell Associates i New York City där bland andra Bonnierförlagen var en av klienterna.

I rollen som förläggare med fokus på översatt skönlitteratur kommer Johanna Gustavsson att arbeta både med att utveckla förlagets befintliga författarskap och att hitta nya. I uppdraget ingår också att säkerställa den litterära bredd som är Forums signum. Förlaget ger ut några av vår tids stora författarskap som Toni Morrison och Monica Ali samt bästsäljande författarskap som Peter Robinson, Lucy Dillon och Delia Owens.

Annie Kabala, förlagschef på Bokförlaget Forum:

– Det är så spännande att välkomna Johanna till oss! Johanna har en gedigen erfarenhet och ett fantastiskt nätverk från sin tid som scout och agent, och har en djup förståelse för och kunskap om litteratur och bokmarknaden vilket kommer att vara en mycket stor tillgång för oss. Johanna kommer att ha ett dedikerat fokus på vår översatta utgivning, som är ett av Forums stoltaste arv och som vi ser fram emot att vidareutveckla.

Johanna Gustavsson:

– Det är en dröm att få använda mina tidigare erfarenheter från bokbranschen i en förläggarroll och få möjligheten att hitta guldkornen i den internationella utgivningen och föra ut dem till svenska läsare. Forum har en imponerande översatt utgivning som jag ser fram emot att bygga vidare på. Jag ser också mycket fram emot samarbetet med mina blivande kollegor på Forum, som jag lärt känna under min tid som scout.

Hon tillträder tjänsten den 16 maj.