Bokförlaget Forum, 2020-12-22

Foto: Gabriel Liljevall

Kajjan Andersson tilldelas pris i Ellos Awards

Författaren och samhällsdebattören Kajjan Andersson är en av pristagarna i Ellos Award 2020 – en digital gala för kvinnor som supportar kvinnor. Under året utkom Kajjans debutbok Livsviktigt, en handbok i kroppspositivist föräldraskap som berättar hur man räddar sitt barn från utseendehets och kroppsförakt.

Juryns motivering:

”Med sitt engagemang på sociala medier tacklar Kajjan Andersson frågor kring kroppsideal och hälsa. Hennes arbete synliggör och utbildar, inspirerar och inkluderar. Budskapet i hennes kanaler är på många sätt (precis som titeln på hennes senaste bok om kroppspositivistiskt föräldraskap) livsviktigt”.

Läs en intervju med Kajjan Andersson på SelmaStories.

Livsviktigt

Med hjälp av egna erfarenheter från uppväxten praktiserar Kajjan Andersson kroppspositivt föräldraskap. Ett tjockt barn blev en ätstörd ungdom som efter många år av ätstörningar, självskadebeteende och kroppshat landade i en kroppsaktivists accepterande kropp. I dag är Kajjan Andersson vuxen. Men vad var det som gick fel där på vägen? Och vilka är de livsviktiga frågor vi måste prata om för att våra barn ska slippa möta samma kroppsförakt som så många av oss gjorde? Kajjan Andersson tar oss med på turerna mellan skolsköterskans undersökningsrum, familjens matbord och barnets ensamma stunder framför spegeln.

Om Kajjan Andersson

Kajjan Andersson (född 1984) är journalist, samhällsdebattör och kroppsaktivist på Instagram. Hon har använt sociala medier som opinionsplattform i över ett decennium. Kajjan bor med man, två barn och en adopterad hund i Uppsala, där hon även jobbar från kontoret i sin klädkammare.