Bokförlaget Forum, 2023-03-30

Foto: Gabriel Liljevall

Kajjan ger en välbehövd Kroppskompass

Det senaste decenniet har kroppspositivismen vuxit sig allt starkare, bland annat genom sociala medier. Men det finns fortfarande en del frågor och begrepp som kan vara svåra att reda ut. I Kroppskompass  –  din guide till positivism, acceptans och motstånd finns kloka svar, vettiga förklaringar och en trygg röst i en svajig samtid.

Kajjan Andersson:

Foto: Gabriel Liljevall

– Det finns många fördomar om kroppspositivism idag, det ser vi inte minst i olika debatter om vad det är vi kroppsaktivister håller på med. Vissa tror att vi nekar all koppling mellan vikt och hälsa, andra att vårt mål är att ’alla ska få känna sig vackra’. Det här vill jag reda ut en gång för alla.

Hon är journalist, feministisk opinionsbildare och en av landets mest profilerade kroppsaktivister. Kajjan Anderssons kroppsaccepterande och samhällskritiska inlägg på Instagram läses av tusentals varje dag. Hon har tidigare skrivit boken Livsviktigt. En handbok i kroppspositivt föräldraskap som använts av tiotusentals föräldrar. 2020 tilldelades Kajjan Andersson pris på Ellos Awards med motiveringen: ”Med sitt engagemang på sociala medier tacklar Kajjan Andersson frågor kring kroppsideal och hälsa. Hennes arbete synliggör och utbildar, inspirerar och inkluderar. Budskapet i hennes kanaler är på många sätt (precis som titeln på hennes senaste bok om kroppspositivistiskt föräldraskap) Livsviktigt”.

Nu är Kajjan Andersson tillbaka med en ny bok, där hon vill hjälpa läsarna bort från kroppshat och bantningshysteri vidare mot en accepterande relation till kroppen. Där kroppen inte är fiende, utan vän.

Kajjan Andersson:

– Det här är lika mycket en kroppspositiv handbok som en folkbildande genomgång om en rörelse. Vad handlar kroppspositivismen om egentligen? Vad är det kroppsaktivister vill ändra på? Vilka riktar man sig till och vem får vara med? Efter att ha läst boken vill jag att du ska ha fått argument, kunskap och motivation till att möta det fettfobiska samhället med motstånd.

Kroppskompass  –  din guide till positivism, acceptans och motstånd släpps 9 maj.

Pressbilder och omslag finns att ladda hem på webbplatsen.

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta marie.bjork@bonnierforlagen.se